SP stapt opnieuw naar rechtbank om afdracht

null Beeld ANP
Beeld ANP

De SP wil gemeenten de raadsvergoeding toch direct aan de partij laten overmaken, in plaats van aan de raadsleden. Het bestuur werkt aan een reeks rechtszaken.

Nicole Besselink

De SP bereidt nieuwe rechtszaken voor tegen gemeenten die weigeren om raadsvergoedingen direct naar de partijkas over te maken. De eerste zaak die de SP aanspande, ­tegen de gemeente Noordoostpolder, viel begin dit jaar in haar nadeel uit. De penningmeester van het partijbestuur Thijs Coppus is er van overtuigd dat er ‘meer uitspraken mogelijk zijn’.

Coppus noemt het ‘hartstikke vervelend’ dat een derde van de ­gemeenten en provincies met SP-­politici de betalingen aan de partij staakt en de vergoedingen naar de politici zelf gaat overmaken, zoals deze krant vandaag berichtte. Belangrijkste aanleidingen zijn de uitspraak in de zaak-Noordoostpolder en het advies van oud-minister Ronald Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken) vorige maand om gevolg te geven aan dat vonnis.

Bluf

“Dit is een zeer politieke actie”, zegt Coppus. “Plasterk baseerde zijn brief op één uitspraak. Burgemeesters en commissarissen van de ­koning gingen daar gretig mee aan de haal. De inkt van Plasterks brief was amper droog of Johan Remkes liet namens de provincie Noord-Holland weten dat die de betalingen zou staken. Als je jaren aan die regeling hebt meegewerkt, hoe kan één briefje je dan overtuigen?”

Coppus wil meerdere rechters laten toetsen of gemeenten hun betalingen aan de partij zomaar kunnen opzeggen, zeker als die overdracht duidelijk is vastgelegd. Gemeenten achten die afspraken door het vonnis niet langer geldig. ‘Bluf’, vermoedt Coppus. Binnen een maand verwacht hij bekend te ­maken welke gemeenten de SP voor de rechter daagt.

Om de weg naar meer jurisprudentie open te houden, is de SP is begin jaar bewust niet in beroep gegaan tegen de uitspraak in de zaak-Noordoostpolder, vertelt Coppus. “Stel dat de uitspraak was overgenomen voor de Hoge Raad, dan stond het vast. Onze politieke inschatting was, ook door wat de Raad van State er eerder over heeft gezegd, dat we beter andere uitspraken konden aangaan.”

De partij zal aanvoeren dat gemeenten ‘meten met twee maten’. Zij vrezen dat de onafhankelijkheid van SP’ers in gevaar komt, doordat zij voor hun inkomen zijn aangewezen op de vergoeding vanuit de partij. Maar volgens Coppus is het vrije mandaat van raadsleden bij geen ­enkele partij grenzeloos. “Anders kun je ook niet met raadsleden ­afspreken dat ze zich houden aan het verkiezingsprogramma.”

Inkomsten

Coppus verwacht geen lagere partij-inkomsten, nu raadsleden hun vergoeding zelf naar de partij moeten overmaken. “Iedereen bij ons staat achter de afdracht. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Het zorgt vooral voor extra werk voor ­onze raadsleden. Die moeten het geld doorstorten en de bedragen elk jaar aanpassen. Dat leidt af van het belangrijke politieke werk.”

De volgende gemeenten stoppen de betalingen aan de SP: Almere, Apeldoorn, Borne, Boxmeer, Culemborg, Den Haag, Diemen, Doesburg, Doetinchem, Dronten, Enkhuizen, Gennep, Goes, Goirle, Harderwijk, Heerhugowaard, Hilversum, Hof van Twente, Kampen, Meierijstad, Middelburg, Nieuwegein, Noordoostpolder, Oirschot, Oude IJsselstreek, Raalte, Roermond, Schiedam, Sluis, Stadskanaal, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Uden, Velsen, Venray, Vught, Waterland, Zeist en Zutphen.

Leo de Kleijn Beeld ANP
Leo de KleijnBeeld ANP

Een pesterijtje van het kabinet

Leo de Kleijn, SP-fractievoorzitter Rotterdam

“Of Rotterdam de richtlijn van Plasterk gaat volgen, is nog ­inzet van discussie. Daar gaan we binnenkort over praten met de andere fractievoorzitters. Als er al wat verandert, dan zal dat pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zijn. Ik vind het in elk geval een flauwekulverhaal van deze minister. Mag ik misschien zelf bepalen op welk ­rekeningnummer mijn vergoeding wordt overgemaakt? Het is een pesterijtje van het kabinet en van meneer Plasterk, dat alleen maar leidt tot meer administratie. Gemeenten zijn niet verplicht om mee te werken aan hetgeen Plasterk voorstelt. Als SP-raadsleden problemen hebben met de regeling, dan zeggen ze tegen gemeente: maak het niet over naar de partij, maar stort het op mijn privérekening, want ik regel het liever zelf. Als het doel van het ministerie van binnenlandse zaken is om de financiering van politieke partijen inzichtelijker te maken, dan kan het kabinet de pijlen beter richten op de donaties die bijvoorbeeld bij de PVV binnenkomen. Daar is geen enkel zicht op. Dat is pas zorgelijk. Bij ons is het ­duidelijk: wij financieren ­onszelf.’’

Theo Wijmans SP Beeld RV
Theo Wijmans SPBeeld RV

De nieuwe regeling is minder transparant

Theo Wijmans, SP-fractievoorzitter Schiedam

“Officieel heb ik nog niet ­gehoord of de gemeente Schiedam onze raadsvergoeding voortaan rechtstreeks aan ons gaat overmaken. Dat gaat wel gebeuren, begrijp ik. Ik vind het hoe dan ook een rare ­ingreep van minister Plasterk. Op welke rekening je verdiensten worden overgemaakt, bepaal je toch zelf? Daar gaat een minister of de overheid niet over. De regeling die nu ter discussie staat, voldeed in mijn ogen prima en was bovendien veel transparanter en minder omslachtig dan wat we nu voorgeschoteld krijgen. Dit leidt tot extra werk, want ik moet nu elke maand een ­betaalopdracht naar mijn partij klaarzetten. Op zich niet zo’n probleem, ware het niet dat het dus over meerdere schijven gaat en het risico groter is dat er ruis op de lijn ontstaat. Alleen daarom al had ik het liever bij het oude gelaten. Ik verwacht overigens niet dat sommige van mijn collega’s nu ineens afzien van hun bijdrage aan de partij. Die afdracht is bij ons geen discussiepunt en het zal dat ook nooit worden.”

Lees ook:

- Salaris overmaken aan de SP? Veel gemeenten willen het niet meer

- Het kroonjuweel van de SP piept en kraakt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden