SP, PvdA, GroenLinks? Twijfels, twijfels, twijfels

Diederik Samsom en Emile Roemer. Beeld anp
Diederik Samsom en Emile Roemer.Beeld anp

De linkse kiezer is in verwarring. Is de SP wel rijp voor de regering? Is de GroenLinks-fractie eindelijk klaar met kissebissen? Toch maar kiezen voor die betweterige Samsom?

Landt het rode potlood straks bij Diederik Samsom of Emile Roemer? Zoek je naar je ideale kandidaat of wordt het een strategische stem? Of kies je toch maar voor GroenLinks, dat inmiddels wel heel zielig met vier virtuele zetels aan het wegkwijnen is?

Linkse stemmers hebben het deze dagen zwaar. Ze worden om de oren geslagen met bijna dagelijkse peilingen, lijsttrekkersdebatten van allerhande omroepen en ander campagnenieuws. Maar aan wie ze op 12 september hun waardevolle stem moeten geven, is voor velen nog steeds een raadsel. Vijftig procent van alle kiezers heeft z'n definitieve keuze nog niet bepaald. 21 procent van de kiezers die al wel zeker weten dat ze SP of PvdA gaan stemmen, twijfelt nog steeds aan welke van die twee partijen ze straks de voorkeur gaan geven, concludeert de Amsterdamse politicoloog André Krouwel van Kieskompas op basis van onderzoeken van het bureau Ipsos/Synovate.

De SP is voor steeds meer mensen een volwaardige optie, ware het niet dat de partij kampt met een gebrek aan bestuurservaring op landelijk niveau. Bovendien zit ze met dat hardnekkig klevende beeld als tomaten smijtende protestpartij. Een grote aanbeveling voor een oppositieleider, maar kan Emile Roemer het werk in het Torentje straks ook aan?

Gekissebis
Een klein stapje naar rechts is GroenLinks normaal sproken een reële optie, maar de partij heeft het haar potentiële kiezers niet gemakkelijk gemaakt door het nieuws te domineren met intern gekissebis. De leiderschapsstrijd tussen de door zijn eigen partij verguisde Tofik Dibi en de uiteindelijke winnares Jolande Sap; de manier waarop de fractie uiteindelijk instemde met de Kunduzmissie; het gedoe rondom Kamerlid Mariko Peters en haar geliefde... Laten ze het eerst maar eens met elkaar op orde maken, hoor je de vertwijfelde linkse kiezer denken. En: waarom moest toch die goede oude Femke Halsema vertrekken?

En dan heb je nog de optie die PvdA heet. Met die ietwat betweterige voorman Diederik Samsom, die nauwelijks moeite doet om te verhullen dat alles wat hij zegt ingestudeerde verhaaltjes zijn. En die tot ergernis van de besluitelozen te pas en te onpas zijn familieleden erbij sleept om duidelijk te maken wat hij met dit land wil.

Waar twijfelen kiezers tussen? Beeld
Waar twijfelen kiezers tussen?

Ook uit de voorlopige data van het Kieskompas blijkt dat de partijen het niet van hun lijsttrekkers moeten hebben maar van hun standpunten. Vooral GroenLinks-stemmers noemen de inhoud van het verkiezingsprogram als doorslaggevende factor.

Voor SP-stemmers geldt dat in veel mindere mate. Iets meer dan de helft is van plan het hokje van lijst 5 rood te kleuren vanwege de standpunten. Met name het thema Europa is een heikel punt voor mensen die Roemer een betrouwbare kerel vinden, maar die toch ook wel heil zien in verdere Europese integratie. Mensen die SP willen stemmen om te voorkomen dat straks VVD-leider Mark Rutte weer in het Torentje belandt, kampen met zo'n zelfde dilemma. Misschien toch maar PvdA?

Uit de laatste peilingen doemt in ieder geval wel zo'n beeld op. De SP gooide lange tijd steeds hogere ogen in de politieke barometers - vorige week peilde EenVandaag zelfs 38 zetels - maar is sinds het zogeheten premiersdebat van RTL aan een voorzichtige teruggang begonnen. En wel één waarvan de PvdA lijkt te profiteren. Het brengt de linkse zwever die met één been al op de landingsbaan van de SP stond, alleen maar meer in verwarring. Moet ik dan toch niet voor de PvdA gaan?

Twee juchende partijen
Bij al dat getwijfel binnen het linkse electoraat kan het op de late avond van 12 september uitlopen op twee juichende partijen in die hoek, met allebei een score van bijna dertig nieuwe Tweede Kamerzetels. Feest op de SP-uitslagenavond, want dat is flinke winst ten opzichte van de huidige Kamerfractie met vijftien zetels. Opluchting bij de verzamelde PvdA-aanhang elders, want het grote verlies dat zo lang dreigde is uitgebleven. Roemer heeft het goed gedaan, zal er worden geroepen. Applaus voor Samsom, die na de ellende rond het vertrek van Job Cohen veel twijfelende linkse kiezers toch weer heeft weten aan te spreken.

Maar wie wordt op die uitslagenavond de grootste partij, die het initiatief kan nemen in de kabinetsformatie? Als links Nederland zo lang blijft twijfelen en niet op één paard gaat wedden, staat de lachende derde toch gewoon weer te hossen op het uitslagenfeestje van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden