update

SP past spotje aan na klacht cartoonist: nu trekt ‘Brusselmans’ aan Jetten

Een trekpop van Rob Jetten in het aangepaste spotje van de SP.

De SP heeft in een omstreden campagnefilmpje een trekpop verwijderd met de beeltenis van premier Mark Rutte na een klacht van cartoonist Ruben L. Oppenheimer. De pop was volgens de tekenaar identiek aan een tekening die Oppenheimer ooit maakte van toenmalig minister Ivo Opstelten.

Het hoofd was van een andere cartoon. De SP heeft de trekpop door een ander model vervangen met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. Het filmpje, waarin ene Hans Brusselmans de hoofdrol speelt, is bedoeld als kritiek op Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA).

De advocaat van de cartoonist bevestigt dat de SP schriftelijk heeft laten weten het campagnefilmpje offline te halen. Oppenheimer eist daarnaast een rectificatie, maar daar is nog geen gehoor aan gegeven. “Mij is verteld dat de advocaat van de SP na het weekend reageert op de rest van onze sommatie”, zegt Oppenheimers advocaat Mira Herens. “Dat is niet netjes. Ik denk niet dat ze bij de SP de ernst van de situatie goed inschatten. Bij Ruben stroomt de haatmail binnen. Mensen leggen nu een link tussen Ruben en de SP, terwijl hij niet met een politieke partij geassocieerd wil worden.”

Oppenheimer wil een kort geding aanspannen, want volgens hem had de rectifatie er al moeten zijn. SP-voorzitter Ron Meyer plaatste een tweet met de tekst ‘Sorry Ruben, foutje!’, maar daar neemt de cartoonist geen genoegen mee.

“Ik wil een rectificatie waarin staat dat ik niet heb meegewerkt aan het filmpje en dat ik geen onderdeel ben van de SP”, zegt Oppenheimer. “Ik vind het niet erg als mensen boos worden op mij om dingen die ik zelf doe. Daar ben ik kerel genoeg voor. Maar ik wil niet dat dingen buiten mijn weten om gebeuren. Mensen mailen nu dat ik een linkse rat ben en weet ik het wat. Ik ga hier niet lichtvoetig mee om.”

Cartoonist Mirjam Vissers, van wie aanvankelijk een hoofd in het filmpje was te zien, laat weten daar geen problemen mee te hebben. De SP was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. 

Premier Rutte noemt het spotje bagger, stom, belachelijk en vreselijk flauw. “Dit gaat de SP stemmen kosten en Frans stemmen opleveren.” SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje als ‘aanval op de macht’. Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. “Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen.”

Lees ook: 

De SP neemt ‘groot risico’ met harde Amerikaanse campagnestijl

De SP kiest voor een in Nederland nieuwe campagnestijl van harde persoonlijke aanvallen. Volgens experts in politieke campagnes neemt de partij een groot risico

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden