SP: 'Pak bureaucratie in onderwijs aan en investeer in docenten'

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker Beeld anp
Staatssecretaris van Onderwijs Sander DekkerBeeld anp

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) moet snel maatregelen nemen om leraren in het basisonderwijs te ontlasten. Dat stelt de SP vrijdag in reactie op een onderzoek van vakbond CNV. Daaruit blijkt dat zo'n 80 procent van de meesters en juffen last heeft van hoge werkdruk.

Redactie

'Dat zijn zeer pijnlijke cijfers', aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. 'We willen dat Dekker de bureaucratie gaat aanpakken en investeert in deze docenten.' Volgens Van Dijk wordt op scholen veel te veel gewerkt vanuit wantrouwen. 'Het is veel beter om leraren te vertrouwen, waardoor alle papieren rompslomp overbodig wordt', stelt hij.

De leraren klagen volgens het CNV vooral over de grote hoeveelheid administratieve taken. Ook op middelbare scholen kampen veel docenten met hoge werkdruk. Meer dan driekwart van de docenten daar vindt de hoeveelheid administratie en papierwerk te groot.

Te hoge werkdruk is een veelgehoorde klacht van veel leraren, erkent een woordvoerder van het ministerie vrijdag. 'Politiek, overheid maar vooral ook scholen zelf moeten scherpe keuzes maken om ervoor te waken dat elk maatschappelijk probleem op het bordje van scholen wordt gelegd. Zo kunnen scholen zelf ook nu al een goede en weloverwogen keuze maken als het gaat om de veelheid aan lespakketten dat hun wordt aangeboden door verschillende organisaties. Scholen zijn simpelweg geen oplossingenmachine voor elk maatschappelijk probleem.'

Scholen moeten zoveel mogelijk tijd, geld en energie kunnen besteden aan het eigenlijke onderwijs, aldus het departement, dat dan ook met het onderwijs zal kijken naar mogelijkheden om de regeldruk te verminderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden