SP: laat woningcorporaties bewijzen dat ze niet crimineel zijn

De SP in Amsterdam-Oost wil een wet die normaal wordt gebruikt tegen malafide ondernemers in onder meer de prostitutie, ook inzetten tegen woningcorporaties. "Laat ze maar bewijzen dat ze niet crimineel handelen in plaats van dat het stadsdeel steeds achter ze aan moet lopen", zegt SP-raadslid Tiers Bakker.

De SP wil de zogeheten Wet Bibob inzetten tegen de corporaties. Deze wet is bedoeld voor ondernemers die hun vergunning misbruiken om strafbare feiten te plegen. Behalve in de prostitutie wordt de wet ook ingezet tegen uitbaters van coffeeshops en gokpaleizen.

Bakker ziet genoeg voorbeelden om de woningcorporaties mee om de oren te slaan. "Als panden langdurig niet wind- en waterdicht zijn wordt de gezondheid van de bewoners in gevaar gebracht om meer winst te maken."

Ook wijst Bakker naar malafide medewerkers bij de corporaties De Key en Rochdale. "Corporatiedirecteuren hebben het lef om in tijden van bezuinigingen te graaien en huisjesmelken." Bij De Key werden vorig jaar twee directeuren ontslagen wegens fraude. Rochdale ontsloeg eerder een directeur die wordt verdacht van verduistering, het aannemen van steekpenningen en witwassen. De directeur, Hubert Möllenkamp, zou hebben geleefd als een zonnekoning.

Het SP-raadslid is er niet op uit om de corporaties te sluiten. "Je moet natuurlijk ook rekening houden met de mensen die al een huis bij hen huren. Maar je kunt de corporaties wel aanpakken door ze niet toe te laten bij nieuwe projecten."

In Amsterdam-West opent de partij een meldpunt voor klachten over achterstallig onderhoud bij sociale huurwoningen, omdat de stedelijke vernieuwing volgens de SP in onder meer de westelijke tuinsteden volledig is vastgelopen. De partij wil hiermee de druk op de corporaties opvoeren. Via het meldpunt en buurtbezoeken gaat de SP de onderhoudssituatie in voormalige sloopblokken in kaart brengen.

Jarenlang kregen huurders in Nieuw-West en andere stedelijke vernieuwingsgebieden in de stad te horen dat onderhoud aan hun woningen geldverspilling was omdat ze op korte termijn zouden worden gesloopt", zegt SP-fractievoorzitter in Nieuw-West Chris Schaeffer. "Sinds afgelopen najaar staat echter vast dat voor veel projecten voorlopig geen geld is en de sloop voor langere tijd is uitgesteld." Het ziet er volgens hem naar uit dat mensen nog jaren langer in inmiddels 'krakkemikkige huizen en verloederde buurten' moeten wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden