SP: 'Koppel asielkind los van verleden ouder'

Beeld anp

De Angolese Gláucio (13) en Márcia (18) moeten wat betreft de SP in Nederland kunnen blijven. Hun gezin is aangehouden en overgebracht naar een opvanglocatie in Zeist in afwachting van hun uitzetting.
Het gezin is al vijftien jaar in Nederland maar mag niet blijven, omdat de vader als militair mogelijk ernstige misdaden heeft gepleegd in zijn thuisland. Deze zogeheten 1F-gevallen krijgen geen verblijfsstatus.

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt het niet rechtvaardig dat het vermeende misdadige verleden van ouders wordt gebruikt tegen hun kinderen. Zij zouden een verblijfsstatus moeten kunnen krijgen, los van hun ouder(s), stelt ze.

Volgens Gesthuizen wordt voor 'verwesterde' Afghaanse meisjes ook een uitzondering gemaakt. Veel 1F-ers komen uit Afghanistan. De SP dringt al langer aan op meer maatwerk in 1F-zaken.

Kinderpardon
Volgens Defence for Children komen Gláucio en Márcia in aanmerking voor het kinderpardon maar verhindert alleen het verleden van de vader dat ze een status krijgen. Er loopt nog een hoger beroep en de belangenorganisatie dringt erop aan dat het gezin dat in Nederland mag afwachten.

Bovendien loopt er nog een andere, juridisch soortgelijke zaak die van belang kan zijn, zegt een woordvoerder van Defence for Children. In totaal zijn in Nederland drie asielgezinnen die in dezelfde situatie verkeren. De organisatie wil bij de poorten van Zeist actie gaan voeren voor het Angolese gezin.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) wilde vrijdag niets zeggen over de kwestie omdat het om een individuele zaak gaat.

Twitter
Op Twitter wordt boos gereageerd op de aanstaande uitzetting. Gláucio is in Nederland geboren en Márcia was deze week net begonnen aan een studie rechten aan de Eramus Universiteit in Rotterdam, schrijven sympathisanten. Ze roepen op om aanstaande maandag te demonstreren bij het detentiecentrum in Zeist.

"Cliënten die in zeer vergelijkbare situatie als Glaucio en Marcia zaten, hebben vergunning gekregen", schrijft advocaat vreemdelingenrecht Marieke van Eik. "Waar is het gelijkheidsbeginsel gebleven?"


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden