SP hekelt 'politieke stellingname' CPB in zorgrapport

SP-Kamerlid Leijten in de Tweede Kamer in juni vorig jaar. Beeld ANP
SP-Kamerlid Leijten in de Tweede Kamer in juni vorig jaar.Beeld ANP

De overheid moet juist gezondheidszorg organiseren die toegankelijk is voor iedereen, zoals dat ook voor onderwijs geldt. Dat zei SP-Kamerlid Leijten in een reactie op een gisteren gepubliceerd rapport van het Centraal Planbureau over de zorg.

Redactie en ANP

Leijten zei op Radio 1 vanmorgen de 'politieke stellingname' van het CPB niet te begrijpen. Het bureau pleit in het rapport voor een verkleining van het basispakket in de zorg. Volgens het CPB zal de solidariteit in de zorg de komende jaren onder druk komen te staan. Het zorggebruik neemt toe onder alle lagen van de bevolking, maar het meest bij de lager opgeleiden. De hoogopgeleiden gaan daarvoor betalen omdat de stijgende premies op den duur niet meer zijn op te brengen voor mensen met een lage opleiding en een laag inkomen.

Een mogelijke oplossing is een kleiner basispakket of een hogere eigen bijdrage in de zorg, suggereren de onderzoekers van het CPB. SP-leider Roemer reageerde gisteren al 'geschrokken en afwijzend' op het voorstel.

VVD-Kamerlid Anne Mulder is het juist eens met het CPB, en zei dat zijn partij al jaren op het standpunt staat dat het basispakket verkleind zou moeten worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden