'SP heft geen onderdeel krijgsmacht op'

Militairen tijdens de oefening Prepare Falcon van de luchtmobiele brigade bij Grave, in april van dit jaar. Beeld ANP
Militairen tijdens de oefening Prepare Falcon van de luchtmobiele brigade bij Grave, in april van dit jaar.Beeld ANP

De SP 'heft geen krijgsmachtdeel op'. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel maandag tijdens een debat over de toekomst van de krijgsmacht in Nieuwspoort in Den Haag.

Redactie

Minister Hans Hillen van Defensie waarschuwde vrijdag nog in een brief aan de Tweede Kamer dat sommige partijprogramma's - waaronder die van de SP - ertoe zouden kunnen leiden dat delen van het leger worden opgeheven. Het gaat dan om de landmacht.

Defensie moet een bezuiniging van een miljard realiseren. Dat traject is in 2014 afgerond. Tot die tijd kan Defensie volgens Hillen geen nieuwe bezuinigingen hebben. Volgens de SP is het nog wel mogelijk te snijden. De partij vindt dat de ambities van de krijgsmacht moeten worden bijgesteld.

Europa blijft de partijen verdelen. PvdA, GroenLinks en D66 willen uiteindelijk richting Europees leger. Zij denken ook door Europese samenwerking geld te kunnen besparen bij de krijgsmacht. Van Bommel verwacht hier niet zoveel van zolang Europa geen gemeenschappelijk buitenlands beleid kent. Hij denkt dat het ook nog lang zal duren voor het zover is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden