SP-hardliner ziet partijlijn vervagen in Amsterdam

Raadslid Maureen van der Pligt stapt op uit onvrede met beleid SP-wethouder

HANNE OBBINK

Voor het eerst sinds ze in Amsterdam de omslag heeft gemaakt van oppositie- naar bestuurspartij heeft de SP serieus schade opgelopen. Maureen van der Pligt, al ruim acht jaar gemeenteraadslid voor de SP, kan zich niet langer vinden in de partijlijn. Zij stapt op.

Het twistpunt gaat uitgerekend over iets waar de SP zelf nogal trots op was. Op haar aandringen werd afgelopen zomer in het akkoord met de andere coalitiepartijen, D66 en VVD, afgesproken dat Amsterdam gaat 'stoppen met onbetaald werk'. Daarmee werd gedoeld op de praktijk dat mensen met een uitkering gevraagd kan worden een tegenprestatie te leveren. Dat moet afgelopen zijn, vond de SP al langer, en dat wist zij in het coalitieakkoord opgenomen te krijgen.

Maar Van der Pligt valt over de manier waarop nota bene haar 'eigen' wethouder, Arjan Vliegenthart, die afspraak uitwerkt. Hij wil werklozen aan het werk helpen via gesubsidieerde banen én via zogeheten leerstages. Dat laatste lijkt volgens Van der Pligt te veel op werken zonder loon.

Het plan van Vliegenthart is nog niet vastgesteld door het voltallige college van burgemeester en wethouders, maar al wel besproken in de SP-fractie. Daar kreeg het steun van vijf van de zes fractieleden. Maar Van der Pligt wil 'pal staan voor de zwakkeren in de maatschappij', liet zij gisteren weten, en de plannen voor een leerstage passen niet bij dat streven. "Werken zonder loon is een thema waarbij ik geen water bij de wijn wil doen."

Het vertrekkende raadslid gold binnen de Amsterdamse SP als hardliner, als iemand die het ouderwets felle oppositiegeluid vertolkte. Dat geluid was minder duidelijk te horen sinds de partij tot ieders verrassing toetrad tot een college met D66 en VVD. Die coalitie geldt ook landelijk als testcase: is de partij die vroeger vooral bekend stond vanwege de leus 'Stem tegen' in staat om compromissen te sluiten en een volwaardige coalitiepartner te zijn?

De nieuwe rol van de SP speelt mee op de achtergrond van de onenigheid nu, erkent SP-fractievoorzitter Peters. "Als oppositiepartij kon je gewoon roepen dat het anders moest. Als je dan merkte: niemand luistert, was je klaar", zegt hij. "Nu wordt er wél geluisterd. Maar we moeten ook zorgen voor de uitvoering. En we moeten meer uitleggen als het net iets anders uitpakt."

Wethouder Vliegenthart maakt zich geen zorgen om het SP-geluid. "Dat komt nu tot uiting in onze prestaties, niet zozeer in de toon waarop we spreken." Krijgen de critici nu gelijk die van meet af aan al waarschuwden dat samenwerken met de SP lastig is? "Het college zit er nog, hoor."

De SP zoekt nu een opvolger voor Van der Pligt. Zelf neemt ze morgen afscheid van de gemeenteraad. Bloemen zal ze niet krijgen. Daar is ze allergisch voor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden