SP: Geen geld naar nutteloze onderwijsclubs

Manja Smits. ©ANP

De overheid moet stoppen met het subsidiëren van onderwijsraden en werkgeversclubs, vindt SP-Kamerlid Manja Smits. Deze 'onderwijsmaffia', stelt zij, krijgt geld van de overheid om beleid in scholen op te zetten. "Maar dat geld kan beter bij het ministerie blijven. Net als het grote aantal taken dat raden als de PO-raad de laatste jaren toebedeeld hebben gekregen."

Volgens Smits doen de organisaties nutteloos werk. "In feite is het een vereniging van scholen, dus dat kan ik niet verbieden, maar toch zeg ik: opdonderen met die gasten. Prima als ze maandelijks met elkaar borrelen, maar niet met overheidsgeld."

Het geld dat hiermee bespaard wordt, wil Smits steken in de bijscholing van leraren. Het voorstel is onderdeel van een vier-stappenplan waarmee de kwaliteit van leraren verbeterd kan worden voor hetzelfde geld. "Eigenlijk is dit een zwaktebod", geeft Smits aarzelend toe. "Wij willen juist investeren in het onderwijs. Maar dat wil het kabinet niet. Daarom doe ik het op de Rutte-manier: een verbetering die geen geld kost."

Verder wil Smits het geld dat bedoeld is voor lerarensalarissen apart aan scholen geven. "Nu krijgen schoolbesturen één zak geld voor alle scholen die zij onder hun hoede hebben. Uit dat budget moet alles betaald worden: van schoolboeken tot de gasrekening en van computers tot lerarensalarissen. Doordat we het salarisgeld niet apart zetten, worden leraren meer en meer de sluitpost op de begroting. Dan wordt de keuze: de kachel uitzetten of een docent minder."

Ook wil de SP'er dat docenten binnen twee jaar hun onderwijsbevoegdheid gaan halen. "Steeds meer lessen worden gegeven door leraren die geen diploma hebben. In het voortgezet onderwijs is dat inmiddels 18 procent van de lestijd. Je mag nu een jaar onbevoegd voor de klas staan, maar die termijn kan meermaals verlengd worden."

Volgens haar hoeft dit niet te leiden tot slechte slechte docenten. "Maar", zegt ze, "het zijn ook niet per definitie goede docenten. Soms zijn het zij-instromers die in opleiding zijn, soms is het de leraar aardijkskunde die wordt ingezet voor geschiedenis." Ze wijst erop dat er niet voor niets geld is voor bijscholing, maar dat het vaak verdwijnt in bijvoorbeeld propaganda-foldertjes. "Logisch, want scholen willen meer leerlingen. Maar leraren balen ervan, omdat ze zo de goedkope werkkracht uithangen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden