SP-fractie kan beslissen over de toekomst van de Hedwigepolder

Een protestbord tegen ontpolderen in de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Beeld ANP XTRA
Een protestbord tegen ontpolderen in de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.Beeld ANP XTRA

Het is hoogst twijfelachtig of het plan van staatssecretaris Bleker van landbouw om de Hedwigepolder voor een deel toch onder water te zetten, de steun krijgt van een meerderheid in de Tweede Kamer.

De PVV, gedoogpartner van de VVD/CDA-regering, geeft 'vooralsnog' zeker geen steun, aldus Kamerlid Richard de Mos. PvdA-leider Samsom liet dit weekeinde weten dat Bleker niet hoeft te rekenen op steun van zijn fractie. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is eveneens tegen.

PvdA, PVV en GroenLinks beschikken samen over 62 zetels in de Kamer. Alles lijkt nu af te hangen van de SP. Met haar 15 zetels kan de SP het tegenkamp aan een meerderheid helpen. Deze partij is altijd tegen ontpolderen geweest.

Of ze ook tegen een beetje ontpolderen is, zal dinsdag blijken. Dan zal de fractie een standpunt innemen, aldus Kamerlid Van Gerwen. Ook D66 heeft nog geen standpunt bepaald.

Vrijdag besloot het kabinet dat van de 295 hectare Hedwigepolder een derde deel ontpolderd wordt. Ook delen van de Schorer- en Welzingepolder en de Appelzak worden onder water gezet.

Dit alles ter compensatie van het natuurverlies als gevolg van het uitdiepen van de Westerschelde. Dat gebeurt ten behoeve van de haven van Antwerpen. Volgens een verdrag met Vlaanderen is Nederland verplicht de Hedwigepolder onder water te zetten.

Maar Bleker wilde daarvan af, net als Zeeland en het Zeeuwse CDA-Kamerlid Ad Koppejan. De natuurcompensatie wilde hij anders regelen, maar hij stuitte op verzet van de Europese Commissie en Vlaanderen. Het compromis dat hij nu voorstelt ziet hij als het 'maximaal haalbare'.

Kris Peeters, minister-president van Vlaanderen, wil er pas over praten als de Europese Commissie akkoord is. Koppejan lijkt onder voorwaarden akkoord te gaan met dit alternatief. K

arla Peijs, commissaris van de koningin in Zeeland, sprak zich zaterdag in het radio-programma 'Tros Kamerbreed' uit tegen het plan. Ze hield tegelijk een kleine slag om de arm: "Tenzij wordt afgesproken dat er nooit meer ontpolderd hoeft te worden".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden