SP-Europarlementslid zegt lidmaatschap op

De SP-fractie in het Europees Parlement is uit elkaar gevallen. Europarlementslid Kartika Liotard heeft dinsdag haar lidmaatschap van de Socialistische Partij opgezegd. Ze gaat verder als onafhankelijk lid, zo heeft ze een bericht uit NRC Handelsblad bevestigd.

Kartika Liotard (38) verwijt haar nu ex-fractiegenoot Dennis de Jong een slechte werkverhouding te hebben veroorzaakt. „De afgelopen maanden ben ik voortdurend doelwit geweest van ongeoorloofde druk, gerichte tegenwerking, opzettelijke sabotage en fysieke intimidatie. Omdat de partijtop het niet noodzakelijk blijkt te achten om deze situatie te normaliseren, doe ik dit bij deze zelf”, meldde Liotard in een verklaring over het opzeggen van haar lidmaatschap.

Liotard blijft wel net als SP'er De Jong deel uitmaken van de linkse fractie van het Europees Parlement, die totaal 35 leden telt uit verschillende landen. „Ik geloof nog steeds in het gedachtegoed van de Socialistische Partij en zal mijn politieke werk ook in de geest van dit gedachtegoed voortzetten, binnen de Europese fractie van Verenigd Links.”

De SP-fractie bestond tot dinsdag uit twee leden. Naast Liotard is dat fractieleider Dennis de Jong, die een jaar geleden aantrad als opvolger van Erik Meijer.

Een woordvoerder van De Jong wijst op het standpunt van het SP-partijbestuur dat nog ruimte ziet voor bemiddeling tussen de twee Europarlementsleden.

Liotard (38) was 22 jaar lid van de SP en sinds 2004 Europarlementslid. Ze houdt zich vooral bezig met milieu en gezondheid. Zo toonde ze zich onlangs een fel tegenstander van Europese toelating van vleeslijm, een middel om losse stukjes vlees te lijmen tot een groter stuk.

Enkele jaren geleden ontstond een soortgelijke ruzie in de fractie van Europa Transparant. Toenmalig partijleider Paul van Buitenen kon niet langer samenwerken met zijn enige andere fractielid Els de Groen. Daarop besloot De Groen door te gaan als zelfstandig lid. Beiden bleven wel deel uitmaken van de groene fractie in het Europarlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden