SP en VVD ruziën over kleur kabinet

(Novum) - De oppositiepartijen SP en VVD voeren donderdag tijdens het debat over de rijksbegroting onderling strijd over de politieke kleur van het kabinet. Bij iedere interruptie van premier Jan Peter Balkende (CDA) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gaven de twee leiders van de oppositie een waardeoordeel over dit kabinet.

"Waarom gaan alleen de rijken erop vooruit? Dit is geen links kabinet", stelde SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen. "Dit is het tweede kabinet-Den Uyl", verwees VVD-leider Mark Rutte naar het kabinet onder leiding van PvdA'er Joop den Uyl dat er in de jaren zeventig nooit kwam.

Marijnissen bleef onderstrepen dat dit kabinet 'niet links' is, omdat de armoede en de topinkomens volgens hem niet genoeg worden aangepakt. Volgens VVD' er Rutte blijkt door de hoge lastenverzwaringen en de vele uitgaven dat Balkenende IV 'niet rechts' is.

Beide partijen zien het kabinet graag als behorend tot de andere zijde van het politieke spectrum dan die waartoe zij zelf worden gerekend. Als het kabinet het stempel 'links' draagt, is het moeilijker oppositie voeren voor de SP. Hetzelfde probleem heeft de VVD als het kabinet 'rechts' wordt genoemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden