Update

SP en GroenLinks snappen niets van minister Hillen

Hans Hillen. Beeld ANP
Hans Hillen.Beeld ANP

De SP en GroenLinks zijn boos op minister Hans Hillen van Defensie omdat hij in hun ogen niet goed heeft aangegeven wat hij bedoelt met een robuuster optreden tegen piraten in Somalië.

Dat bleek vanavond tijdens het debat over de verlenging van de Nederlandse bijdrage in de missies om piraten te bestrijden. De Kamer heeft de stemming uitgesteld en krijgt morgen eerst een vertrouwelijke briefing over de kwestie.
De SP en GroenLinks vinden dat er een nieuwe artikel-100-brief nodig is als de EU of de NAVO militairen aan wal sturen in Somalië om daar bijvoorbeeld spullen van piraten te saboteren. Hillen had in de media over dit soort acties gesproken, maar deze taken niet vermeld in de brief aan de Tweede Kamer.

Wensen
Volgens Hillen is een nieuwe brief niet nodig en worden specifieke taken daarin nooit genoemd. Wel worden de bevoegdheden van de troepen aangegeven. Hillen gaat ervan uit dat de korte inzet van militairen aan land in Somalië binnen dit mandaat valt. Binnen de EU en de NAVO probeert hij steun te verwerven voor dit soort optredens. De minister vindt dat hij de Kamer al wel een richting van zijn wensen had aangegeven en dat daar na gesprekken met enkele EU-landen ook een verklaring over is opgesteld.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang vroeg in de staart van het overleg een schorsing aan om met zijn fractie te kunnen overleggen. Hij kan niet instemmen met een verlenging als tegelijk de kans bestaat dat Nederland 'een grondoorlog in Somalië wordt ingerommeld', zei hij. Ook Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks vindt dat er sprake is van heel nieuwe taken, met alle risico's van dien. Ze is niet tegen de missie zoals die nu is, maar het gaat haar er ook om dat de Kamer goed wordt ingelicht.

Steun van de meerderheid
Overigens kan de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de EU- en NAVO-missies rekenen op steun van een meerderheid, zo bleek al tijdens het overleg. De inzet is dat Nederland tot zeker eind 2012 blijft meedoen met afwisselend vier schepen en een onderzeeboot. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV zijn voor, evenals de ChristenUnie. De andere partijen moesten zich nog officieel erover uitlaten in de derde termijn van het debat, die tot morgenmiddag is uitgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden