SP en D66 eisen uitleg over vriendschap Leemhuis - Verver

Joan Leemhuis-Stout. © ARCHIEFFOTO ANP

De Zuid-Hollandse Statenfracties van SP en D66 willen uitleg van commissaris van de Koningin Jan Franssen over de benoeming van Joan Leemhuis-Stout als waarnemend burgemeester van Schiedam.

Dat hebben de partijen vandaag laten weten.

Leemhuis-Stout volgde voor de zomer de afgetreden burgemeester Wilma Verver op. Dit leidde volgens de partijen tot commotie in Schiedam omdat Leemhuis-Stout een vriendschappelijke band heeft met Verver. D66 en SP stelden eerder al vragen over de gevolgen van deze vriendschappelijke relatie voor het onderzoek dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) deed naar de bestuurscultuur in Schiedam.

BING onderzocht in opdracht van de raad het functioneren van de in 2006 aangetreden Verver (VVD). De conclusies waren schokkend. Verver maakte zich volgens de onderzoekers schuldig aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dat laatste onder meer door ervoor te zorgen dat een Schiedamse aannemer, met wie zij een privéconflict had over de verbouwing van haar woning, minder opdrachten kreeg van de gemeente.

Verver creëerde ook een 'angstcultuur', staat in het rapport. De wethouders kregen het verwijt dat zij te weinig hadden gedaan om Verver te corrigeren. De raad onderschreef de conclusies van BING. Hierop trad het volledige college af.

De afgetreden burgemeester zelf verwees de BING-conclusies overigens naar de prullenbak. Volgens Verver waren onafhankelijke onderzoekers vooringenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden