SP en CDA willen details over steun Q-koortsslachtoffers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bijna een jaar nadat het kabinet 10 miljoen euro beschikbaar stelde voor de ondersteuning van patiënten met Q-koorts, zijn SP en CDA in de Tweede Kamer benieuwd hoe ver de plannen zijn. De Kamerleden Henk van Gerven (SP) en Hanke Bruins Slot (CDA) willen dat de onafhankelijke stichting die zorgt voor advies, begeleiding en onderzoek zo snel mogelijk wordt opgericht. Het is niet de bedoeling dat met dit geld patiënten schadeloos worden gesteld.

Bewerkt door Redactie

Bruins Slot hoopt dat er in de tussentijd hard is gewerkt achter de schermen en het echte werk snel kan beginnen. Van Gerven vindt dat er met twee maten wordt gemeten: 'Veebedrijven worden ruimschoots gecompenseerd, maar enkele honderden mensen staan in de kou. Erken schuld, compenseer de mensen die getroffen zijn, zorg dat de volksgezondheid voortaan altijd voorop staat.'

Sinds 2007 overleden zeker 25 mensen met Q-koorts en naar schatting honderden anderen werden chronisch ziek.

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzocht de aanpak van de epidemie en constateerde dat de overheid te traag had gehandeld en dat daarmee het vertrouwen van burgers was geschonden. Excuses en een tegemoetkoming voor schrijnende gevallen waren volgens hem op z'n plaats. Het kabinet betreurde de gebeurtenissen, erkende dat er doortastender opgetreden had moeten worden na de uitbraak, maar zag geen reden voor excuses omdat er naar eer en geweten was gehandeld.

Donderdag spreekt de Kamer minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over Q-koorts.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden