SP eist wc's in de trein, GroenLinks: Motie van pissigheid tegen Schultz

De SP is woest dat minister Melanie Schultz van Haegen weigert treinen uit te laten rusten met wc's. "Wij vertegenwoordigen het volk en hebben meerdere keren uitgesproken dat de minister dit maar moet gaan regelen", aldus SP-Kamerlid Farshad Bashir.

De weigering van Schultz (Infrastructuur) is haar op fikse kritiek in de Kamer komen te staan. Bashir dreigde met een motie van afkeuring. Hij liet woensdag tijdens een overleg in de Kamer over de kwestie weten dat de maatregelen die de minister aankondigt, wat hem betreft, niet tegemoet komen aan een wens van de Tweede Kamer. Ineke van Gent (GroenLinks) stelde, geheel in lijn met het onderwerp, een motie van pissigheid voor.

"Laat ik heel duidelijk zijn: ik ben - samen met mijn collega's - gekozen als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. Deze minister niet", memoreerde de Bashir. "Wij zijn niet een of ander lullig adviesraadje dat vrijblijvend wat ideeën aan deze minister overbrengt."

De VVD-bewindsvrouw herhaalde onlangs in een brief dat ze de NS-Sprinters, die niet zijn uitgerust met sanitaire voorzieningen, niet wil laten ombouwen, omdat het te duur zou zijn. "Dat kost ruim 90 miljoen euro en leidt tot aanzienlijk hogere kosten voor onderhoud en exploitatie", schrijft ze. De minister vroeg onlangs aan NS en ProRail 160 miljoen euro te besparen. "Daarom is het inbouwen van toiletten, zoals in eerdere brieven al betoogd, geen verstandige en verantwoorde optie." Schultz kondigt andere maatregelen aan, zoals het laten bijbouwen van wc's op stations. In de brief schreef Schultz dat ze hiermee meent te handelen in de geest van de moties.

Bashir is het hier niet mee eens. "Ik twijfel ernstig aan die kosten, er hoeven geen volledig nieuwe treinen gekocht te worden. We kunnen ook nieuwe coupés met toiletten tussenvoegen. Waar een wil is, is een weg. En daar zit precies het punt: de wil van de minister om te doen wat de Kamer van haar vraagt, ontbreekt volkomen."

Het gedrag van Schultz zit hem al langer dwars. "Deze minister lijkt op een oude regent, die inspraak van het volk vooral hinderlijk vindt bij de uitvoering van haar briljante plannetjes. En dit is niet voor het eerst. Ook toen de meerderheid van de Kamer mij steunde in mijn opdracht aan u om alles in het werk te stellen om een fusie van Veolia en Connexxion te voorkomen, liet u het parlement en de reiziger in de kou staan."

De SP'er rekent er op dat de bewindsvrouw tot inkeer komt. "Zo niet, dan zal ik in een vervolgdebat alsnog de Kamer om een uitspraak vragen. Die uitspraak zal dan niet de toiletten, maar de minister betreffen. Ik hoop dat het niet nodig is, maar dit kan de Kamer niet accepteren." (ANP)

Schultz denkt aan ’wc-app’ op stations
Om het gebrek aan wc's in sommige treinen te compenseren denkt Schultz onder meer aan het verbeteren van de verwijzing naar toiletten op treinstations voor reizigers. Zo overweegt ze het laten maken van traditionele kaartjes over de locaties van stationstoiletten en aan het ontwikkelen van applicaties voor mobiele telefoons (apps), schrijft zij aan de Tweede Kamer. Niet alle treinhaltes beschikken over een toilet. Om hieraan tegemoet te komen geeft Schultz aan ProRail opdracht om toiletten te bouwen op veertig stations. Dit zal naar schatting drie jaar vergen, al kunnen reizigers op sommige plaatsen al eerder met hun wc-app of een kaartje een toilet vinden. Dit omdat op sommige stations dergelijke faciliteiten bestaan, die in het verleden zijn gesloten en nu weer heropend kunnen worden.  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden