SP dringt aan op onafhankelijke controle van charitatieve sector

De nieuwe Geefwet, waarin het kabinet het geven aan goede doelen wil stimuleren, is een gemiste kans als het gaat om de controle van de charitiatieve sector.

Van onze verslaggever

Dat vinden Farshad Bashir, SP-Tweede Kamerlid, en Esther Jacobs, die jaren geleden een donateursvereniging oprichtte uit onvrede over het gebrek aan toezicht op de sector.

De SP wil vandaag, als de Tweede Kamer de Geefwet behandelt, aandringen op beter, onafhankelijk toezicht en op registratie van de Algemeen Nut Beogende Instellingen. De Geefwet beoogt het geven aan goede doelen met deze ANBI-status fiscaal aantrekkelijker te maken.

Vertrouwen in goede doelen
Om de particuliere vrijgevigheid te behouden, moet het vertrouwen in goede doelen overeind blijven, vinden Bashir en Jacobs. Dat kan volgens hen alleen door de transparantie te vergroten. "Er is een wirwar van keurmerken, gedragscodes, vertegenwoordigende organen en databases voor goede doelen. Ze vertegenwoordigen allemaal slechts een klein deel van de goede doelen en dan vaak ook nog maar voor een klein beetje", aldus de twee.

"Het Centraal Bureau Fondsenwerving, dat het CBF-keur verstrekt, is geen toezichthouder, hoewel zij zichzelf wel graag als zodanig profileert. Ook de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie vertegenwoordigt maar een deel van de goede doelensector."

Die versnippering komt het vertrouwen van de donateur niet ten goede, vinden Bashir en Jacobs. "Inzicht in de kwaliteit blijft bijna onmogelijk omdat goede doelen op vrijwel geen enkele wijze adequate verantwoording hoeven af te leggen aan de donateur."

Registreren
De twee pleiten voor een onafhankelijk toezichthouder. Maar bovenal vinden zij dat alle 8500 ANBI's zich moeten registreren in een openbare database. Verder moeten zij een jaarrekening en een kort beleidsplan op hun websites publiceren. "Op die manier kunnen donateurs ANBI's dwingen transparant te zijn in wat ze doen." Bashir en Jacobs pleiten ook voor een klachtenloket.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden