SP bezorgd over toename aantal particuliere scholen

(Novum) - De grote toename van het aantal particuliere scholen in Nederland, is zeer zorgelijk. Dat stelde SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk dinsdag tijdens de bespreking van de wijziging van de Leerplichtwet met staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA). In de periode van 2000 tot 2005 verdriedubbelde het aantal particuliere scholen van 15 naar 48.

Het wetsvoorstel van de staatssecretaris moet zorgen voor een beter toezicht op het particuliere onderwijs, zoals de zogeheten Iederwijs-scholen. Deze veel bekritiseerde scholen leggen de verantwoordelijkheid voor het lesprogramma van de school bij het kind.

In de nieuwe Leerplichtwet zijn de normen vastgelegd waaraan particuliere scholen moeten voldoen. Zo kan beter worden gecontroleerd of scholen voldoende kwaliteit leveren. De Inspectie van het Onderwijs wordt in de nieuwe wet verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de particuliere scholen. Tot nu toe bepaalden leerplichtambtenaren of een particuliere school erkend werd.

Dijksma werd door Van Dijk gevraagd naar de groei van het aantal particuliere scholen, die volgens de SP vaak duur en niet voor iedereen toegankelijk zijn. Dijksma zei zich over deze toename geen zorgen te maken. Zij beschouwt deze als een gegeven. "Het is mogelijk in de huidige wetgeving om een particuliere school op te richten. Daar ga ik niet in treden", zei Dijksma. De staatssecretaris laat wel onderzoek doen naar de toename van het aantal particuliere scholen, zoals de SP'er had verzocht.

Een Kamermeerderheid leek zich dinsdag te kunnen vinden in de wijziging van de Leerplichtwet door Dijksma. De partijen in de Kamer wachten nog enkele toelichtende brieven van de staatssecretaris af, voordat zij stemmen over het wetsvoorstel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden