SP betreurt uitblijven onderzoek Irak-oorlog

(Novum) - De SP in de Tweede Kamer vindt het eel erg tragisch dat er geen onderzoek komt naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Dat heeft fractievoorzitter Jan Marijnissen dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee op de deels uitgelekte concepttekst van het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Marijnissen, die daarom ook een 'halve reactie' op het akkoord gaf, stelde dat Nederland daarmee tot het enige land in Europa verwordt dat zijn politieke steun aan de oorlog in Irak niet onderzoekt. Ook D66-leider Alexander Pechtold sprak dinsdag zijn verbazing uit over het uitblijven van een onderzoek.

Het nieuwe kabinet verlegt volgens de socialist de koers niet naar links, ondanks de grote verkiezingswinst voor zijn partij. "Balkenende ziet het ook niet als een breuk met zijn vorige kabinetten", lichtte hij toe.

Marijnissen is wel te spreken over het extra geld voor achterstandswijken en het besluit om de voorgenomen liberalisering van de huurmarkt terug te draaien. Hij sprak de hoop uit dat de nieuwe coalitiepartners niet met de 'rug naar de samenleving' gaan staan.

Als oppositiepartij gaat de SP de komende jaren zo veel mogelijk samenwerken met linkse partijen, kondigde Marijnissen aan. Dat wordt wel moeilijker, nu de PvdA zich heeft verbonden aan het nieuwe kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden