Soumission

Noem het een vorm van morbide fascinatie maar ik kan iedere nieuwe foto van Michel Houellebecq soms minutenlang gadeslaan. Zelden heeft de fysieke aftakeling van een mens zo snel, zo angstaanjagend, zo spectaculair vorm gekregen. Alsof bij de succesvolle Franse schrijver (1958) een eigen Dorian Gray (uit de roman van Oscar Wilde) uit zijn schilderij is gesprongen en met hem van plaats heeft geruild. In 4 of 5 jaar is Houellebecq 20 jaar ouder gaan lijken. Hij is nu een broodmagere schim geworden met hangwangen en een tandeloze mond. Zijn vlassige, lange haar lijkt sinds een eeuwigheid niet gewassen en aan zijn nagels groeien de rouwrandjes. Overmatige consumptie van alcoholica en nicotine zullen aan die aftakeling hebben bijgedragen, evenals een terugkerende depressie. Maar aan alles: poses, kleding, gezichtsuitdrukkingen, kun je ook merken dat Houellebecq zijn nihilistische imago van randfiguur cultiveert. Met hem vergeleken, wat vaak wordt gedaan, was Céline in zijn laatste jaren nog een jeune premier. Dat uit dit bijna bedorven omhulsel nog iets van belang kan ontsnappen, kun je moeilijk geloven. Maar gisteren las ik in de Franse pers enkele passages uit zijn nog uit te komen nieuwe roman 'Soumission' (onderwerping) en stond er versteld van: in die schim huist een geest die met gemak uiterst briljante proza kan vervaardigen en op hoog niveau formuleert. Ik las ook over de explosieve teneur van het boek en verwacht na 7 januari (eerste druk 150.000) een even explosief klimaat in de literaire, politieke en mediawereld. Niet alleen in Frankrijk, want tal van vertalingen van Soumission zullen volgen.

In vogelvlucht: In 2022 wordt een moslimbroeder van Franse snit, Mohamed Ben Abbès, tot Franse president gekozen. Het land onderwerpt zich aan een softe islam met een vorm van milde sharia. Vrouwen worden van openbare functies uitgesloten en mogen op straat geen jurk of rok meer dragen. Hoogleraren moeten zich tot de islam bekeren en veelwijverij wordt toegestaan: 4 vrouwen maximaal, van wie één minderjarige voor het seksuele genot. Enzovoort. De roman schijnt niet alleen een karikaturale provocatie te zijn maar richt zich ook pamflettistisch tot 'progressieve' intellectuelen en journalisten die zich al te graag onderwerpen. Volgens recesenten die de drukproeven lazen, is het boek tegelijk angstaanjagend en hilarisch. Weekblad Le Point kopte gisteren op haar site 'Houellebecq gaat bij Fransen doodsangsten veroorzaken'. Volgens het blad is Soumission een boek 'over de zelfmoord van Europa en de Europeanen' (de Belgen volgen snel het Franse voorbeeld). Nu al, terwijl het boek nog moet uitkomen, wordt Houellebecq op internet van islamofobie, haat en racisme beticht.

Ik moest natuurlijk aan Theo van Gogh denken. Hoewel niet zo getalenteerd als Houellebecq mocht hij ook graag provoceren met schrijfsels en uiterlijk. De film die hem het leven kostte, droeg dezelfde titel, maar dan in het Engels, als de roman van Michel Houellebecq. Wel gewaagd van de kant van de auteur en de uitgever.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden