Soul moet je hebben om het te begrijpen

interview | Curtis Harding heeft met 'Soul Power' een lekkere plaat gemaakt, met rechttoe rechtaan liedjes. 'Je moet niet nodeloos ingewikkeld doen. Kom gewoon to the point.' De voormalige achtergrondzanger lijkt nogal overrompeld door zijn succes in Europa.

Curtis Harding is moe. Slaapgebrek, door het tijdsverschil, het reizen, de interviews. Dat breekt hem zichtbaar op. Als dan ook nog eens zijn tourmanager aanklopt, nét op het moment dat hij wegdommelt op zijn hotelkamer, en vertelt dat 'that interview guy' is gearriveerd: daar wordt Curtis Harding dus een beetje nukkig van. Weer zo'n journalist, met weer dezelfde vragen om de veelbelovende, soulvolle nieuwkomer voor te stellen aan het Nederlandse publiek. Harding is er zelf eerlijk over. De oversteek naar Europa en dan vooral de ontvangst in Nederland is wat overweldigender dan waar hij zich op had ingesteld.

Reden voor al die aandacht? Dat zijn vorige week verschenen 'Soul Power' gewoon best een lekkere plaat is. Rauwe soul met crunchy gitaren. Slop 'n soul, is de term die hij er zelf voor bedacht. Effectieve rechttoe rechtaan liedjes. Recht uit het hart. "Zo zou muziek moeten zijn. Je moet niet nodeloos ingewikkeld doen. Kom gewoon to the point." Hij wil er verder niet veel woorden aan vuil maken, deze ochtend in zijn Hilversumse hotel. "Als je goed bent, hoef je er niet zo veel moeite voor te doen. En dan hoef je jezelf ook niet uit te leggen."

Veel reizen en veel spelen is hij wel gewend, zegt hij. Maar niet om zelf onder de volgspot te staan. Harding somt snel zijn achtergrond op: zijn moeder, gospelzangeres, sleepte hem vanuit zijn geboortedorp in Michigan kriskras door de Verenigde Staten. Uiteindelijk kwam hij in Atlanta terecht. Tien jaar geleden werkte hij daar voor een muziekpromotiebedrijf. Hij flyerde in clubs, onder andere voor rapper/zanger CeeLo Green. De twee raakten bevriend, en Green kwam erachter dat Harding best aardig kon zingen. Hij vroeg hem als achtergrondzanger, "...en de rest is geschiedenis".

Maar die andere vriendschap waar Hardings rauwe soul in wortelt is die met Cole Alexander, frontman van garageband The Black Lips. Met hem combineerde Harding r&b en soul met vunzige garagerock - een mix die 'Soul Power' zo doet opvallen, hoewel de gitaren niet meer zo overstuurd zijn. Curtis Harding past in het retrosoulrijtje waarin ook Charles Bradley en Lee Fields zitten, met dat verschil dat Harding (35) een relatief jonge hond is - wat doorklinkt in zijn album.

"Het is een soulplaat. Over dingen uit mijn leven die ik heb meegemaakt. Ze vertellen verhalen. Soul is een ervaring. Iets wat in je zit. Je moet het hebben. En je zult soul niet begrijpen als je het niet hebt." Maar een concreet voorbeeld wil hij niet geven. "Luister naar het album. Kom naar mijn shows. Ik denk dat de muziek voor zichzelf spreekt."

Goed, hitsingle-in-wording 'Keep on Shining' dan. Die wil hij wel uitleggen. "Dat liedje gaat over dat meisje, dat jouw zonneschijn is. Het maakt niet uit waar je bent, of wat er met je aan de hand is, maar als je er zo eentje hebt, kun je altijd gerust naar huis gaan, want zij is jouw alles, zij laat je goed voelen. En in dat nummer vertel ik haar dat te blijven doen - keep on shining."

Later in het gesprek verontschuldigt hij zich voor zijn slaperigheid. De dag ervoor was hij in Parijs, die avond moest hij naar Amsterdam voor 'De Wereld Draait Door'. Vanochtend moest hij vroeg op, voor de radio. Morgenochtend weer. En hij speelt vier avonden achtereen in Nijmegen, Groningen, Utrecht en Amsterdam.

"Ik had in Parijs gisteren zeven fotoshoots en twaalf interviews. Van 9 tot 22.30. De meeste waren hetzelfde. Tuurlijk had ik jou nu kunnen afzeggen, maar ik dacht: waarom niet? Ik ben blij dat mensen over de plaat willen lezen. Maar zelf zou ik het leuker vinden als ze hem gewoon beluisterden."

"Ik ben niet goed om mensen te overtuigen het album te kopen. Dat is niet mijn stijl. Ik maakte deze plaat voornamelijk voor mezelf. Als ik nu nog steeds borden zou wassen in Atlanta zou ik ook muziek maken, met vrienden, op mijn kamer. Dit album is eigenlijk als een kers op een taartje dat al lekker is. Ik wilde het in m'n hand kunnen houden, ernaar kunnen kijken. Dat is belangrijker dan uitverkochte shows, dat komt wel."

Sterker, die zijn er al. De bovenzaal in het Amsterdamse Paradiso was afgelopen weekend propvol. In februari komt hij terug naar Paradiso, dit keer voor de grote zaal.

Curtis Harding: Soul Power (Burger Records, ANTI)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden