Soto ajam met mihoen
De noodles in het Indonesische recept van vandaag zijn wel de allerdunste: mihoen. Een rijstvermicelli die alleen maar hoeft te wellen in kokend water.
Benodigdheden voor vier personen:
1 kip
stukje gemberwortel (3 cm)
250 gram mihoen
2 uien
4 teentjes knoflook
2 kemirienoten
stukje laoswortel (2 cm)
2 salambladeren
2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel garnalenpasta (trasi)
2 theelepels bruine suiker
zout
2 theelepels tamarindepasta
50 gram santen
1 eetlepel ketjap manis
2 eetlepels olie
Voor de garnering:
2 voorjaarsuitjes in dunne ringetjes
8 takjes fijngehakte selderie 2 hardgekookte eieren in partjes gesneden
4 eetlepels gefruite uitjes
sambal
50 gram taugé
Breng in een grote pan twee liter water en de in plakjes gesneden gemberwortel samen met de kip aan de kook. Kook de kip in ongeveer anderhalf uur gaar. Met een schuimspaan de kip uit de pan halen en af laten koelen. Haal het kippenvlees van de botten.
Zet het vlees apart. Bereid de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. In een keukenmachine de ui, knoflook en kemirienoten fijnhakken. Laoswortel schillen en in plakjes snijden. Verhit de olie in een braadpan of wok en fruit hierin uien, knoflook en kemirie. Voeg laos, salam, kurkuma, koriander, trasi en suiker toe. Fruit dit even mee.
Breng de bouillon aan de kook. De soep op smaak brengen met wat zout. Voeg aan de bouillon de inhoud van de wok toe en de tamarindepasta. Roer alles even om.
De santen erbij doen en al roerend oplossen. Zet alles voor de garnering in aparte kommetjes op tafel. Schep de soep in grote kommen, verdeel de mihoen en leg in iedere kom wat kippenvlees.