Sosa mept net zo hard als McGwire

CHICAGO (ANP) - Van zijn eerste profcontract kocht Sammy Sosa een fiets. De Dominicaanse honkballer was 16 jaar en gescout door de Texas Rangers. Die hadden 3500 dollar voor hem over, 1000 dollar meer dan voor het doorsnee Dominicaanse honkbaltalent.

Dertien jaar later is hij Sammy “Slamming” Sosa. Zijn homerunsrecord in dit seizoen staat op acht in zes dagen, zijn totaal op 65, evenveel als Big Mac Mark McGwire. Vier boven het record van Roger Maris dat 37 jaar stand hield en dat Mark McGwire van de St Louis Cardinals als eerste wist te verbeteren.

McGwire groeide op als zoon van een tandarts uit Orange County, Californië. Sammy Sosa was straatarm, ondervoed. Hij had geen tijd honkbal te spelen. Hij verkocht sinaasappelen voor een dubbeltje, poetste schoenen voor een kwartje op Dominicaanse straathoeken om zijn moeder, een weduwe, te ontlasten. Nooit droomde hij van honkbal, hij droomde van de volgende maaltijd.

Pas op 14-jarige leeftijd speelde hij met een honkbalhandschoen, gemaakt van een kartonnen melkverpakking. Twee jaar later werd hij ontdekt tijdens een try-out in San Pedro de Macoris. Hij speelde in een geleende outfit en had gaten in zijn schoenen. Scout Minaya van de Rangers bood hem 3500 dollar. Sammy kocht een fiets en gaf de rest aan zijn moeder Lucretia.

Drie jaar later stond hij in de Major Leagues. In het jaar dat hij 23 werd, speelde hij voor zijn derde club, de Cubs. De Texas Rangers en de Chicago White Sox misten het geduld te wachten op de ontplooiing van Sosa. De Cubs herkenden het talent en brachten dat geduld wel op. De Cubs wachtten zelfs niet op zijn doorbraak. Halverwege het vorige seizoen verlengden ze zijn contract met vier jaar voor 85 miljoen gulden.

Aan de Waveland Avenue, de straat waaraan het stadion Wrigley Field van de Cubs ligt, werd homerisch gelachen. Sosa, 85 miljoen? Een rechtsvelder die nog nooit veertig homeruns had geslagen, die half augustus 1996 op veertig homeruns stond en toen zijn hand brak. Bestond er een grotere miskoop? Nooit scoorde hij 100 runs of sloeg hij 175 man over de thuisplaat.

Pas dit jaar brak Sosa echt door. Vanaf eind mei sloeg hij 21 homeruns in 22 wedstrijden en verbeterde daarmee de records van alle honkballegenden, van Babe Ruth tot en met Roger Maris. Op Waveland Avenue stonden de mensen op de daken op de ballen te vangen. Sammy Roof werd zijn bijnaam in Wrigley Field waar hij drie keer zoveel homeruns sloeg als in uitwedstrijden.

De fiets uit 1985 ruilde Sosa al lang in. Hij steekt jaarlijks een miljoen gulden in de Sammy Sosa Foundation. Na zijn contractverlenging kocht hij een jacht dat hij Sammy Jr doopte. Hij bezit inmiddels tien auto's, van Ferrari's tot Mercedessen. En voor zijn moeder Lucretia kocht hij haar derde huis. Weer een tikkeltje groter dan de voorgaande.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden