Sorry

Hoe hartverwarmend, hoe nobel, hoe groots en hoe niet des Ruttes om als premier excuses te maken en vrijwillig door het stof te gaan. Zeker als men de dikte van Rutte's harnas in aanschouw neemt of zoals sociaal-psychologe Aafje Brandt het gisteren in Trouw formuleerde: "Normaal gesproken manoeuvreert Rutte zich met een grote glimlach door alle kritiek heen." Ja, regel 1: premier Rutte heeft altijd gelijk; regel 2: premier Rutte heeft nooit ongelijk. Ook al jokte hij naar hartelust over zijn verkiezingsprogramma tijdens de campagne. En zelfs als van Warschau tot Brussel een storm van verontwaardiging opsteekt, zal je hem niet publiekelijk afstand horen nemen van het vermaledijde Polenmeldpunt van gedoogkompaan Wilders. Dus die excuses over de nivellerende zorgpremie zijn toch iets sensationeels en welgemeends?

Of toch niet?

Toen Rutte voor het eerst na de zorgpremiestorm publiekelijk optrad, was er nog geen sprake van excuses. Op 2 november in Lunteren, te midden van een VVD-publiek, erkende hij hooguit een gebrek aan communicatie. Maar de stoere premier was geenszins van plan om door de knieën te gaan: "We gaan het beleid voortzetten. Ook als het knettert tussen ons en Nederland en bij ons in de VVD." Hier waren regels 1 en 2 nog van toepassing. Maar een dag later kwam de eerste van een serie catastrofale opiniepeilingen voor de VVD die zijn tweede kabinet, bij gebrek aan draagvlak, misschien in gevaar kon brengen. Toch maar niet voortzetten dat beleid? Maar hoe leg je dat uit aan knetterend Nederland en zijn knallende VVD? Op de avond van het correctieve akkoord, afgelopen maandag, kwamen de verontschuldigingen met een eerste mooie zin: "Ik heb als onderhandelaar van de VVD een fout gemaakt." Let op, niet de premier maar de onderhandelaar gleed uit. En niet omdat hij iets doms had verzonnen, nee omdat hij 'akkoord was gegaan' met een eis van de PvdA-partner. Primair lag de verantwoordelijkheid dus bij de ander. Deze maatregel, de nivellerende zorgpremie die de PvdA wenste, 'bleek de verkeerde te zijn' erkende Rutte. Maar de premier voegde onmiddellijk hier aan toe: "Althans in die zin dat die maatregel met name ook in mijn eigen achterban niet gedragen wordt." De enige fout van Rutte ligt eigenlijk bij zijn achterban die hij een tikkeltje verlichter had ingeschat. Over flink nivelleren via de zorg in tijden van crisis: geen woord. En als uiteindelijk Rutte zijn verontschuldigingen aanbiedt, dan wel 'aan iedereen die de laatste weken in verwarring is geraakt'.

Ach, mensen die in de war raken, zijn vaak onredelijk en je mag ze best een kluif toewerpen in de vorm van summiere excuses. Maar echt ongelijk had Rutte natuurlijk niet, althans dat vindt hijzelf. Eigenlijk liep de onderhandelaar/premier alleen maar een beetje voor de troepen uit met die zorgpremie en daarom was zijn verontschuldiging karig, minimaal en zo weinig verhelderend. Niet welgemeend dus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden