Sorry zeggen ligt niet in de aard van Jansen Steur

Aanklager komt morgen met strafeis tegen oud-neuroloog

Hij vond zichzelf destijds zo'n goede neuroloog, hij had eigenlijk wel een leerstoel aan de universiteit verdiend. Of in ieder geval een 'leerkruk'.

Dat verklaarde Ernst Jansen Steur de afgelopen maand tijdens de strafzaak waarin hij wordt beschuldigd van misdiagnoses en foute behandelingen van negen patiënten - met in één zaak de zelfdoding van een patiënte als gevolg. Zelf is hij genezen van die hoogmoed, zei hij erachteraan, die dateerde van vijftien jaar terug, toen hij persoonlijk de weg ernstig kwijt was en zijn medicijnverslaving de spuigaten uitliep. Maar hij hield vol dat hij bij alle patiënten destijds aanwijzingen had gevonden voor ernstige diagnoses als multiple sclerose of dementie.

Helemaal uit de lucht kwam die hoogmoed nou ook weer niet. Jansen Steur gold destijds als een zeer bekwaam neuroloog en ook zijn collega's bij de beroepsvereniging hadden hem hoog zitten. Zo werd hij werd gevraagd mee te schrijven aan een rapport over de beste behandeling van Parkinson. Was er dan wel iets mis met de psyche van de neuroloog destijds? Na een aanvankelijke weigering bleek hij toch bereid mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Hoe de persoon van Jansen Steur zo rond de millenniumwisseling ¿ toen de gewraakte behandelingen plaatsvonden ¿ in elkaar zat, moet morgen duidelijk worden als de 'persoonlijke omstandigheden' van de verdachte aan bod komen.

Jansen Steur kwam tijdens de juridische procedures ¿ tuchtzaak en strafzaak ¿ niet naar voren als een gebroken man. Hij verdedigde, soms met verve, de keuzes die hij had gemaakt. Soms zei hij dat hij het nu 'precies zo weer zou doen', andere keren zei hij 'achteraf' in te zien dat hij anders had moeten handelen. In de loop van de zaak gaf hij ook fouten toe. Hij keek zijn slachtoffers recht in het gezicht en probeerde aan te geven dat hij meeleeft met het leed in hun leven.

In dat contact met oud-patiënten die vaak vlakbij hem zaten en diverse malen zeer emotioneel vertelden welke schade ze hadden ondervonden, toonde Jansen Steur dat hij op een punt nog niet is veranderd. Excuus maken zit er niet in. Verschillende van de patiënten gaven aan dat die schade al een stuk gedempt zou worden als ze ooit het woord 'sorry' uit de mond van hun toenmalig arts zouden horen. De oud-neuroloog ging op verschillende momenten (zie kader) in de richting van een spijtbetuiging, maar een eenduidig excuus is in negen zittingsdagen nog niet gehoord.

Wellicht is dat onder druk van de straf die hem boven het hoofd hangt. Sorry zeggen kan als een bekentenis worden opgevat. "Daar wil ik het graag bij laten", zei hij vorige week na zijn vorm van spijtbetuiging. Of de aanklager dat ook vindt, zal morgen blijken als de strafeis bekend wordt gemaakt. De maximumstraf is twaalf jaar cel, de verwachting is dat als er straf volgt dit flink lager zal uitpakken ¿ mogelijk is een deel ook voorwaardelijk.

Uitspraken Jansen Steur
"Het spijt mij wat er is gebeurd en ook de rol die ik daarin had (-) dat je een behandeling kunt krijgen en dat die door u wordt ervaren als mishandeling." (tuchtrechter, 1 november)

"Ik voel schroom en schaamte (-) Het is indrukwekkend verwoord hoe afschuwelijk de afgelopen jaren zijn geweest. Daar wil ik het graag bij laten." (afgelopen woensdag in de rechtbank, na de verklaringen van slachtoffers)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden