'Sorry papa, ik heb gekozen voor het pad van God'

Vader van gesneuvelde djihadstrijder doet zijn verhaal in de hoop zijn andere zoon te kunnen redden

PERDIEP RAMESAR EILDERT MULDER

Nederland moet het verhaal van zijn omgekomen zoon weten, vindt de vijftigjarige Haagse Tunesiër Fathi Jraidi. Op 5 maart kreeg hij vanuit Irak telefonisch het bericht dat zijn 23-jarige zoon Oussema was gesneuveld in de djihad. "Verheugt u, uw zoon is martelaar", luidde de korte boodschap.

Jraidi vreest dat hem in de toekomst nog een harde klap wacht. Zijn tweede zoon Saif lijkt namelijk ook met de gedachte te spelen naar het djihadfront af te reizen. Vader Fathi wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Dat is een van de redenen dat hij nu met het verhaal van zijn oudste zoon naar buiten treedt. Hij doet onder andere een beroep op koning Willem-Alexander en koningin Máxima om hem te helpen zijn tweede zoon naar Nederland te halen.

Zijn oudste zoon Oussema vocht in Irak voor de extreem-djihadistische beweging Isis. Tot 2012 woonde Oussema bij zijn grootmoeder in de Tunesische stad Kasserine, bij de Algerijnse grens. Het was een veelbelovende jongen, die met mooie cijfers zijn middelbare schooldiploma had gehaald. In 2012 kwam hij naar Nederland, waar hij zijn opleidingen wilde voltooien. Maar toen hij eenmaal in Den Haag was, radicaliseerde hij snel. Volgens zijn vader speelde zijn leven zich voor het grootste deel af in de Haagse As Soennahmoskee, waar hij elke dag het vroege ochtendgebed verrichtte en waar hij godsdienstlessen volgde.

Een jaar geleden keerde hij terug naar Tunesië. In de vastenmaand ramadan ging hij twintig dagen in retraite in een moskee in zijn geboortestad Kasserine. Na afloop van de vastenmaand vertrok hij naar Algiers, waar hij het vliegtuig nam naar Turkije. Zijn vader vroeg hij per telefoon om vergiffenis, omdat hij hem niet om toestemming had gevraagd om mee te doen aan de djihad voor Isis: "Papa, sorry, maar ik heb gekozen voor het pad van God".

Vanuit Turkije reisde hij naar Syrië en Irak. Isis-strijders hebben via internet aan vader Fathi foto's van zijn zoon gestuurd, onder andere zittend achter een mitrailleur. Ook stuurden ze afbeeldingen van zijn lichaam. Hij ligt begraven bij een moskee in de Iraakse stad Ramadi, ongeveer honderd kilometer westelijk van de hoofdstad Bagdad.

de verdieping 4

'Verheugt u, uw zoon is martelaar'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden