Sorry, hier staat een hek

De discussie over natuurbeleid is weer opgeflakkerd en dat komt onder andere doordat dit beleid teveel iets van natuurbeschermers dreigt te worden, in plaats van van ons allemaal.

Meer zeggenschap van mensen over de natuur, over het groen in hun omgeving, zoals onder anderen Van Slobbe van de stichting wAarde in deze krant bepleitte, kan bijdragen aan die betrokkenheid. Bijvoorbeeld als mensen samen een stuk stadspark mogen beheren, of een vrijgekomen stuk boerenland mogen 'herontwerpen'. Door 'adoptie' van natuur gaan mensen zich verantwoordelijk voelen voor die natuur.

Tegelijkertijd kan meer zeggenschap niet overal. Er zijn natuurgebieden die erg bijzonder of erg kwetsbaar zijn. Vaak leven daar zeldzame planten en dieren. Neem de duinen, de Weerribben of het Bargerveen. Het beheer van dit soort gebieden is delicaat en vergt veel kennis en kunde. Je laat ook het onderhoud van de Nachtwacht niet over aan geïnteresseerde buurtbewoners. Stukjes natuur staan daarnaast niet op zichzelf: wat er hier gebeurt, heeft grote invloed op natuur elders.

Bovendien: er zijn meer kapers op de kust. Hoe zorgen we dat het niet per ongeluk de projectontwikkelaars zijn die de ruimte kapen, of gemeenten die graag het zoveelste bedrijfsterrein aanleggen?

Strenge ruimtelijke ordening is essentieel om al het moois dat ons land biedt te behouden en te versterken. Een landschap dat eenmaal is verklutst wordt nooit meer mooi.

Mensen voelen zich sterk betrokken bij natuur en landschap. En ze zijn bezorgd omdat geluidhinder, nieuwbouw en wegen steeds vaker hun plezier, hun beleving vergallen. Milieu- en natuurorganisaties doen hun werk namens die mensen. Daarbij moeten wij onszelf wel regelmatig een schop onder de kont geven. Wij moeten ophouden te praten in de technocratentaal van EHS (Ecologische Hoofdstructuur) en rode-lijstsoorten. Waar dat kan, moeten we mensen betrekken bij hun groene omgeving én pal staan als de natuur en landschap worden bedreigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden