Soros investeert in tweede referendum over Brexit

Demonstranten tegen Brexit hesen dinsdag de EU-vlag bij het Britse parlement. Beeld Photo News
Demonstranten tegen Brexit hesen dinsdag de EU-vlag bij het Britse parlement.Beeld Photo News

George Soros heeft er een flink bedrag voor over om te voorkomen dat Groot-Brittannië uit de EU vertrekt. Via zijn stichting Open Society Foundation heeft de 87-jarige miljardair een bedrag van 400.000 pond (ruim 453.000 euro) gedoneerd aan een campagne om een Brexit alsnog te blokkeren.

Amber Dujardin

Onder het mom ‘Best for Britain’ willen de actievoerders een tweede referendum afdwingen en Britse parlementariërs overhalen om tegen een definitieve Brexit-deal met de EU te stemmen. "We vinden dat de Britten het laatste woord verdienen over de Brexit-deal", aldus campagnevoorzitter Mark Malloch-Brown tegen persbureau Reuters.

Malloch-Brown vindt dat de onderhandelingen nu zijn ‘gekaapt door een handjevol hardliners’ en noemt de campagne ‘een democratische en patriottische poging om onze toekomst te herstellen’. Best for Britain wordt niet alleen gefinancierd door politieke filantropen als Soros, benadrukt hij. Er is al 413.000 pond opgehaald via crowdfunding en kleinere donaties van burgers. “We verwelkomen de steun voor onze inspanningen van vele kanten.”

Open samenleving

De Hongaars-Amerikaanse zakenman Soros verdiende in de jaren negentig een vermogen met beursspeculaties en zet dat in om wereldwijd 'open' en transparante samenlevingen te bevorderen. Hij richtte zich in eerste instantie vooral op Oost-Europa en Zuid-Afrika, maar heeft zijn blik tegenwoordig ook op westerse landen, zoals de VS, gericht.

Dat hij geen voorstander is van een Brexit, is al langer bekend. Voor het referendum waarschuwde hij al voor een ‘Black Friday’ als het vertrek-kamp zou winnen. En op het Wereld Economisch Forum in Davos verkondigde Soros onlangs dat de Britse premier Theresa May niet lang aan de macht zou blijven en dat de Britten de financiële gevolgen van de Brexit ‘ontkenden’.

Spijt

In aanloop naar de besprekingen over de toekomstige relatie tussen de EU en Groot-Brittannië, die volgende maand van start gaan in Londen, gaan er meer stemmen op voor een tweede volksraadpleging. Labour-politicus Andrew Adonis stelde onlangs een ‘motie van spijt’ voor om een tweede referendum over het definitieve Brexit-akkoord mogelijk te maken. “De mensen hebben aan het begin van het proces hun zegje gedaan”, zei hij. “Het zou normaal zijn dat ze aan het einde van het proces ook iets te zeggen hebben over de door de regering voorgestelde voorwaarden.”

Maar al investeren Soros en andere partijen nog zoveel geld of moeite in het voorkomen van een Brexit – de kans van slagen is klein. Premier May liet er gisteren geen twijfel er over bestaan: er komt geen tweede referendum. “Onze positie in deze kwestie is duidelijk. Het land heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten, en dat is wat we zullen doen.”

Lees meer berichten op Trouw over Brexit

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden