Sores op alle fronten bij Spakenburg

SPAKENBURG - De 'blauwen' op Spakenburg voeren een heftig gevecht met zichzelf. Sportief gezien is er een neerwaartse spiraal die zich maar moeilijk laat doorbreken: het gelijke spel tegen hekkesluiter DOSK (1-1) bood zaterdag geen aanknopingspunt. Zo mogelijk nog ernstiger is de situatie op bestuurlijk vlak. Naar verwachting wordt het zittend college woensdag op een algemene ledenvergadering terzijde geschoven.

PETER WILSCHUT

De vervanging van een zittende bestuursploeg is geen alledaagse aangelegenheid in de amateurvoetbalwereld. De feiten: in maart 1995 geeft het bestuur aan een projectgroep, onder leiding van Wout Duijst (oud-bestuurder van de gymnastiek-tak van de omni-club - red.), opdracht te onderzoek hoe de exploitatie van de club gezond kan worden, alsmede naar de voorwaarden die moeten leiden naar een A-selectie die voor circa tachtig procent uit eigen aanwas bestaat. De projectgroep komt er allengs achter dat het vervullen van deze opdrachten - binnen de eis dat Spakenburg hoofdklasser moet blijven - gepaard moet gaan met een diepgaand saneringsproces. Duijst zal de leden woensdag, anderhalf jaar na zijn start, een harde conclusie voorleggen: Spakenburg deugt niet als het wordt beoordeeld op financieel, organisatorisch en (intern) communicatief vlak. Als bevindingen van de projectgroep noemt Duijst: “Het bestuur was inadequaat om een beleidsplan te maken. Onze club fungeerde hoe langer hoe meer als schaduwbestuur. Wij moesten rapporteren aan het bestuur, maar kregen eigenlijk geen enkele respons.”

Meest concrete maatregel die de projectgroep voorstaat: het 15-koppig bestuur wordt zevenhoofdig. Het is pijnlijk dat de kopstukken van het zittend bestuur de herstructurering niet overleven. De projectgroep oordeelt dat de huidige ploeg, op verzoek al sinds begin juli demissionair, kwaliteit tekort komt.

Die conclusie is bij de zittende bestuurders aangekomen als een mokerslag. Voorzitter Gijs Zwaan - vorig jaar nog voor een termijn van vier jaar herkozen - ziet zijn ploeg overigens al ontmanteld door het opstappen eind september van de zich beschadigd voelende secretaris, zijn neef Thijmen Zwaan.

Gijs Zwaan: “Ik ben het eens met de herstructurering. Het beheer van de financiën is aangepakt met de aanstelling van een nieuwe man begin dit jaar. Met een communicatief probleem wordt misschien gedoeld op het feit dat het vertrouwen in onze ploeg ook van binnenuit is opgezegd. Ik erken dat dat mij het meeste pijn doet. Ik heb in dat licht echter nooit signalen gehad. Ik ben het anderzijds oneens met de manier waarop de projectgroep de zaak afhandelt.”

Als opvolger van Zwaan zal Bort de Graaf worden voorgedragen. Hij wordt omringd door twee leden van de zittende ploeg, twee leden van de projectgroep en twee nieuwkomers.

De malaise achter de groene tafel lijkt ook overgeslagen op de sportieve elf van Spakenburg. Uit eerste vijf wedstrijden werden slechts drie punten gepeurd en ook DOSK bleek zaterdag, in een matig duel, te slachtofferen. Trainer Henk Hofstee verdient desondanks groot respect voor zijn houding (“wat er bestuurlijk gebeurt wil ik zo ver mogelijk bij de spelers weghouden, het zijn mijn zaken trouwens niet”). Hofstee ziet in doorsnee kans zijn ploeg goed te laten voetballen, maar kent dit seizoen weinig geluk. Daarom heeft de trainer op dit moment ook niet de behoefte aan versterking in de persoon van de bij FC Twente in ongenade geraakte Michel Boerebach. De (ook nog onzekere) entree van ex-prof Elden de Getrouwe krijgt wel de zegen van Hofstee. Zaterdag was de veldprestatie van zijn ploeg ondermaats. De eindstand was in het eerste kwartier al bereikt. Jan Mulder jr. 0-1 en Paul Lieftink 1-1.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden