Sopraan Laetitia Gerards: ‘Ik leef het leven waarvan ik als pubermeisje droomde’

Sopraan Laetitia Gerards (1993) won de Concertgebouw Young Talent Award.  Beeld Jorgen Caris
Sopraan Laetitia Gerards (1993) won de Concertgebouw Young Talent Award.Beeld Jorgen Caris

“Ik droom veel, maar het zijn vooral de dromen uit mijn puberteit die ik me zo voor de geest kan halen. In een terugkerende droom sprong ik uit het raam van mijn kamer, ik maakte een soort zwembeweging en dan vloog ik.

Of ik droomde dat ik zelf reed in de auto van mijn ouders, van Helmond naar Eindhoven en dan dacht ik gek genoeg altijd: hé, ik kan helemaal niet autorijden!

In die tijd creëerde ik ook mijn eigen dromen. Op de middelbare school heb ik me erg verveeld, in de weekends leefde ik op: ik ging naar musical-les, ik speelde cello in een orkest en ging naar de jongtalentenklas, maar daarna begon de schoolweek weer en voelde ik me ongelukkig. Na een saaie schooldag had ik ’s avonds zin om naar bed te gaan en mezelf te vermaken door verhaaltjes te verzinnen waarin ik zong of speelde in een toneelstuk of film. Ik hoopte dan dat ik erover zou dromen en drie van de vier keer lukte dat inderdaad.

Nog altijd hou ik erg van slapen - mijn dromen zijn alleen minder boeiend dan vroeger. Het is nu precies andersom: ik heb een druk en spannend leven, de rust komt in mijn dromen. Ik leef inmiddels het leven waar ik als pubermeisje van droomde: ik zing opera, concerten, liederen. Al op mijn dertiende wist ik dat ik op het podium wilde staan, maar dat was toen nog ver weg. Toen ik eenmaal mijn eigen keuzes kon maken werd ik zoveel gelukkiger, toch heb ik nog steeds dromen over de toekomst.

Kritisch

Ik ben afschuwelijk kritisch voor mezelf en ben nog lang niet waar ik wil zijn. Ik ben altijd met muziek bezig - ik kan gewoon niet anders - maar het komt me niet aanwaaien. Ik moet op tijd beginnen aan een nieuw stuk, het blijven herhalen en er met mijn zangcoach rustig aan werken. Zingen zie ik als een vorm van topsport: als je een paar dagen niet hebt gestudeerd merk ik meteen verschil.

Door mijn liefde voor zingen en acteren kwam ik eerst bij musical terecht, maar op mijn negentiende ontdekte ik dat opera mij meer raakte en veel beter bij mij paste. Ik zing nog steeds met veel plezier Bernstein, Sondheim en Gershwin, maar mijn hart ligt vooral bij het klassiek-romantische repertoire: Puccini, Verdi, Mozart, en bij modernere romantici als Alban Berg, Ravel, Poulenc.

Cello, waar ik mee begon toen ik 4 jaar was, speel ik nog weinig. Als het oefenen vroeger niet lekker ging, stopte ik mijn cello in de koffer en liep er ver vandaan. Maar een zangstem blijft bij je. Niet altijd gaat het zingen zoals ik wil; ik zing een stuk ook nooit hetzelfde, maar soms komt alles samen, muzikaal en theatraal. Als dat lukt, heb je het gevoel dat je opstijgt en de hele wereld aankunt.”

Op het Festival Jong Talent (10-15 maart) treedt Laetitia Gerards op met pianist Ramon Engelenhoven. Info: schiermonnikoogfestival.nl

In de rubriek 'Ik heb een droom' vraagt Trouw mensen naar hun dromen, overdag en 's nachts. Lees in ons dossier alle eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden