Interview

Sophiko Simsive: 'Mijn gevoel gaat het diepste als ik muziek maak'

Pianiste Sophiko Simsive: 'Ik identificeer me altijd met de muziek die ik speel, en ik verdiep me in wie die muziek heeft geschreven.' Beeld Marco Boggreve

Pianiste Sophiko Simsive is artist in residence tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival, dat vandaag begint. Ze kreeg vrij baan en zag wensen in vervulling gaan. En zo speelt haar geboorteland Georgië een belangrijke rol.

Vers van de pers: pianiste Sophiko Simsive (Tblisi, 1991) heeft zojuist de eerste prijs gewonnen op het Virtuoso & Belcanto Festival in Lucca. En dat terwijl we haar aan de lijn hebben om te vragen naar de GrachtenfestivalPrijs, waar ze vorige zomer mee naar huis ging. Als gevolg daarvan is Simsive dit jaar artist in residence op het Amsterdamse festival.

"Ik voel me zeer gelukkig", zegt Simsive. "De prijs is de mooiste onderscheiding die ik ooit heb mogen ontvangen, beter dan een festival dat alleen prijzengeld uitreikt. Van het Grachtenfestival kreeg ik de vrijheid om mijn eigen programma's samen te stellen, je kunt opeens wensen waarmaken. Het is eigenlijk een vorm van carte blanche. Als musicus ga je voor het geven van uitvoeringen, je publiek meenemen op reis, daar ligt mijn hart. Ik ging nadenken over wie ik ben en wat ik willen laten horen. Solo en met collega-musici voer ik muziek uit die ik bewonder en waar ik van hou."

Het Grachtenfestival in Amsterdam viert feest. Jong talent krijgt er al twintig jaar een podium. Tot de eerdere winnaars van de GrachtenfestivalPrijs behoren violist Mathieu van Bellen, harpist Remy van Kesteren en mezzosopraan Karin Strobos.

Onrust

Waar kennen we Sophiko Simsive van? Ze groeide op in Georgië, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja, won de eerste prijs op het Prinses Christina Concours, vertrok naar Berlijn en werkt nu aan een master op de Yale School of Music in New Haven, onderdeel van Yale University. Een belangrijk deel van haar concertpraktijk speelt zich in Nederland af.

"Amsterdam voelt als thuis. Als ik in New Haven ben, wil ik naar Amsterdam en als ik Amsterdam ben, vraag ik me af hoe het in Berlijn is. Die onrust heb ik, daarom is het fijn dat een muzikantenleven een soort zigeunerbestaan is, hoewel ik het nu heerlijk vind om zonder al te veel afleiding te studeren aan Yale. Het is een heel gefocust bestaan, en ik taal er niet naar om ieder weekend naar New York te gaan. Die concentratie brengt me grote stappen verder in mijn muzikale zoektocht."

"Om te laten zien waar ik echt vandaan kom, voer ik tijdens een van de concerten op het Grachtenfestival Georgische muziek uit met het Georgische koor Tvaltai, fantastisch dat de zangers hier kunnen zijn. Ook mijn moeder komt over, ik probeer haar zo vaak als het maar kan te zien. Zij leerde me de basis van het pianospel. We hadden geen oppas, ik was er als klein kind altijd bij als ze lesgaf aan jonge kinderen, haar specialiteit."

Moeilijke levenssituatie

Simsive kruipt op het festival ook achter de toetsen met het jonge talent Aidan Mikdad, eveneens een leerling van Baslawskaja. Samen spelen ze quatre-mains van onder anderen Schubert, Reich en Ravel. In een ander programma komen Schuberts Pianosonate in c, D 958 en de Tweede sonate van Sjostakovitsj aan bod.

"Sjostakovitsj is een belangrijke componist voor me, ik kan me zijn moeilijke levenssituatie goed indenken. Ik identificeer me altijd met de muziek die ik speel, en ik verdiep me in wie die muziek heeft geschreven, wanneer en onder welke omstandigheden. Mijn kindertijd in Georgië was niet altijd makkelijk. Ik weet hoe het is om in een lastige situatie te verkeren, geen elektriciteit te hebben, en bepaald geen overvloed aan voedsel."

Wereldburger

Simsive noemt zichzelf een wereldburger, reizen is haar tweede natuur. Als puber in Amsterdam terechtkomen heeft haar nooit beangstigd. Alles was nieuw en spannend, ze zoog de sfeer op. Hoe Georgisch is ze nog? "Het Georgische in mij is: iedereen met open armen ontvangen. Veel gezelligheid met eten en wijn. Ik laat mensen in mijn wereld, of ik nu kwetsbaar ben of niet. Het kan niet anders dan dat die levensinstelling ook in mijn pianospel zit.

"Met dat wat ik het beste kan wil ik mezelf uitdrukken. Voor mij heeft muziek alles: kleuren, emoties, karakters. Als ik er met woorden niet uitkom, dan met muziek. Ik heb er heel hard aan gewerkt om dat te bereiken. Mijn gevoel gaat het diepste als ik muziek maak. Als ik het hart van maar één iemand heb weten te bereiken tijdens een concert, dan is mijn missie al geslaagd."

De twintigste editie van het Grachtenfestival in Amsterdam begint vandaag en duurt tot en met 20 augustus. Thema is 'In Stijl', een verwijzing naar de kunstbeweging 'De Stijl'. Sophiko Simsive geeft diverse pianoconcerten.
Andere hoogtepunten van het festival zijn:
12 augustus: Sax & the city; saxofoonmuziek, met als klap op de vuurpijl een nieuw werk voor twintig saxofonisten.
12-15 augustus: de opera 'We cannot sleep' van Luke Deane.
13 augustus: 'Poem: History of Peoples' - pianist Daahoud Salim schreef een stuk voor violiste Rosanne Philippens.
18 en 19 augustus: 'What the waf' door het Kobra Ensemble.
Voor meer informatie:
www.grachtenfestival.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden