Interview

Sophie Hilbrand is nog altijd verliefd

Sophie Hilbrand Beeld Maartje Geels
Sophie HilbrandBeeld Maartje Geels

Het is het mooiste dat er bestaat, vindt Sophie Hilbrand. Maar liefde is ook ongrijpbaar, grillig en pijnlijk. In ‘Liefde is…’, vanaf donderdag op tv, praat de presentator met singles en stellen om te ontdekken hoe de moderne relatie eruitziet.

Lachend neemt ze haar telefoon op. Aan de lijn hangt haar partner, met wie ze al dertien jaar samen is. “Ik krijg net de vraag waarmee ik worstel, in de liefde”, zegt ze tegen hem. Na het telefoontje komt het antwoord. Eigenlijk gaat het Sophie Hilbrand steeds makkelijker af. Vóór haar romance met acteur Waldemar Torenstra, toen vond ze de liefde pas echt ingewikkeld.

Vriendjes had ze nooit voor lang. De presentator (43) hechtte aan haar onafhankelijkheid en vond het tonen van kwetsbaarheid zwak. “Maar in de tijd met Waldemar ben ik iemand geworden die een relatie leuk vind, in al haar fases. Ik verheug me er echt op samen oud te worden.”

Over al die facetten van de liefde, van het geploeter van alleenstaanden tot hevige verliefdheden en relatiedips, heeft Hilbrand nu ‘Liefde is…’ gemaakt. Om uit te pluizen hoe de moderne relatie eruitziet, bezoekt ze in de vijfdelige serie stellen en vrijgezellen die elk een eigen invulling aan de liefde geven.

Vlinders

Zo kunnen kijkers van de eerste aflevering donderdag zien hoe Hilbrand wil begrijpen waarom Lieke haar man en vier kinderen verliet voor een ander. Ook bezoekt ze twee stapelverliefde zeventigers en de jonge Sahil, die de vlinders maar niet voelt fladderen. De intieme portretten worden aan elkaar geregen door psychiater en relatietherapeut Dirk de Wachter.

“In ‘Hotel Sophie’ ontving ik gasten om te praten over seksualiteit anno 2017, nu wilde ik een tweede programma maken over de liefde”, zegt ze boven een bord eieren in een Amsterdams café. “Want liefde is het mooiste wat er is. Het gaat iedereen aan.”

Tegelijkertijd is er altijd wat loos in de liefde. “Of je bent ernaar op zoek, of je hebt het en wil het goed houden. Over die verschillende fases, van verliefd worden tot houden van tot scheiden en weer alleen zijn, gaat ‘Liefde is…’. Het programma is een bundeling liefdesverhalen van mensen zoals jij en ik.”

Wat wenst u dat de kijker ziet?

“Ik hoop dat er een besef ontstaat dat we prioriteit aan de liefde moeten geven. We hebben zulke drukke levens met z’n allen, dat we onze partners en relaties soms een beetje voor lief nemen. Dat zit toch wel snor, is de gedachte.

“Ik zou graag zien dat kijkers net als ik geïnspireerd raken om er meer werk van te maken, zich vaker uit te spreken. Vraag je af wat jij kunt doen om dat belangrijke onderdeel van je leven gezond te houden. Wat heeft je geliefde nu nodig? Hoe is de relatie eigenlijk voor de ander? Die vraag verdwijnt bij mensen die uit elkaar drijven, heb ik gezien.

“Bovendien vond ik het fijn te ontdekken dat frustratie bij een relatie hoort, net als tegenslagen. We hoeven niet te schrikken wanneer het even wat minder gaat, liefde is niet alleen maar perfect. Conflict hoort erbij, dat zouden we meer moeten accepteren en waarderen. Wrijving doet glanzen. Als je je voldoende blijft verplaatsen in de ander, kun je op een nieuwe piek vertrouwen.”

Wat is liefde voor u?

“Dirk de Wachter, die in de serie een belangrijke rol als duider vervult, zegt: ‘Liefde is het bestendigen van de pathologie van de verliefdheid’. Die omschrijving vind ik erg leuk. Maar voor mij heeft liefde hoofdzakelijk met aandacht te maken. Liefde is het geven en krijgen van aandacht.

“Waldemar en ik werken allebei heel hard. Nu zit hij bijvoorbeeld in Antwerpen voor de detectiveserie ‘Baantjer’. Toch bespreken we de hele tijd wat de ander aan het doen is. Aan de telefoon praten we over hoe we ons voelen, dat we elkaar missen. Los van het werk ligt onze focus op elkaar en onze twee kinderen. We verliezen elkaar niet in onze sociale levens, die zetten we soms op een lager pitje.

“Ik ben ook echt verliefd op Waldemar, nog altijd. Misschien komt dat wel omdat we allebei zo veel weg zijn. Ook gunnen we elkaar heel veel, we claimen de ander niet. En ik vind hem aantrekkelijk, dat is ook wel handig.

“Bovendien hebben we gewoon mazzel. Om een relatie goed te houden moet je ook echt wel wat geluk hebben, daar ben ik heilig van overtuigd. Dirk de Wachter vertelde me dat hij soms mensen met rugzakjes van heb ik jou daar voor zich heeft, die er toch ogenschijnlijk makkelijk in slagen om een relatie te laten voortduren. Terwijl twee mensen uit een warm nest elkaar constant de tent uit kunnen vechten.”

In wie van de mensen die u heeft geportretteerd herkende u uzelf?

“Het meeste in Sahil Amar Aïssa uit aflevering een. Een leuke en knappe presentator bij BNNVara, hij tindert er op los. De een na de andere date heeft hij, maar zodra het ook maar een beetje serieus wordt, kapt hij het af. Hij vreest dat hij niet geschikt is om een relatie te hebben.

“Onzin natuurlijk. Sahil heeft verlatingsangst bleek uit een testje bij de therapeut waar ik hem naartoe nam. Zij doet met hem een oefening waarin ze hem wil leren zijn kwetsbaarheid te tonen. Want als je een connectie wil maken, stelt de therapeut, moet je eerst iets van jezelf laten zien. Helemaal waar.

“Maar het kwartje wil bij Sahil maar niet vallen, hij begrijpt niet wat er goed is aan kwetsbaarheid. Je moet toch gewoon sterk zijn? Dat herken ik wel. Ook ik vond relaties loei-eng toen ik zijn leeftijd had. Praten over mijn binnenwereld was ik niet gewend, maar als iemand dichtbij komt kun je daar niet langer omheen. Uit veel relaties ben ik weggevlucht.”

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Hoe bent u van die bindingsangst afgekomen?

“Voor een deel heeft het met ouder worden te maken. Lekker hè, daar heb ik niks voor hoeven te doen. Ook ben ik wijzer geworden door de burn-out die mij een aantal jaar geleden vloerde, en waarover ik twee series van ‘Sophie in de mentale kreukels’ heb gemaakt. Bovendien heb ik veel van Waldemar geleerd. Tijdens onze relatie ben ik erachter gekomen dat ik veel te goed mijn bek kon houden, dat ik bepaalde wezenlijke onderdelen van mijzelf niet besprak.

“Hulp vragen? Dat deed ik bijvoorbeeld nooit. Niet lullen maar poetsen, dat is hoe ik ben opgevoed. Zo hield ik toen ik jonger was mijn mond wanneer een vriendje voorstelde langs te komen, maar ik er eigenlijk geen zin in had. Ik dacht dat dat in de liefde niet kon. Nu weet ik hoe ik het hebben wil en zeg ik dat ook.”

De serie wordt aangekondigd als ‘een tijdsbeeld van liefdesrelaties anno nu’. Hoe ziet liefde er vandaag de dag uit?

“Puur romantisch. Partners worden niet meer voor jou uitgezocht, jij kiest zelf met wie je het leven wilt delen. Relaties zijn niet langer politieke of economische kwesties, maar enkel gebaseerd op liefde. Ik kies voor jou omdat jij de man van mijn dromen bent, dat is het model. En we hebben nu natuurlijk de optie te scheiden.

“Ik denk niet dat het moeilijker is geworden om je relatie goed te houden. Vrouwen zijn niet meer gevangen in de keuken, ze zijn nu financieel onafhankelijk, en op zich geldt: hoe gelijkwaardiger de relatie, hoe succesvoller.

“Wel kan ik me voorstellen dat mensen zich eerder afvragen of er elders misschien wat beters te krijgen is. Want doordat we nu zo zelfstandig zijn en kunnen scheiden, zijn de verwachtingen ook torenhoog. Die persoon moet alles voor jou inlossen. Terwijl de lat vroeger misschien lager lag, omdat uit elkaar gaan geen optie was. Met die ene man moest je het doen. Maar is dat makkelijker? Wat als je eigenlijk van hem af wilde?”

Welke lessen heeft u geleerd in de liefde?

“Dat je moet zeggen wat je dwarszit in plaats van het te laten merken. Ik ben er nog altijd geen expert in, verre van, maar het is wel een belangrijke. Nummer twee: lief zijn betaalt zich altijd uit. Ook al voel je het even niet, doe je best, wees aardig.

“En eentje uit het programma: pak dat liefdesverdriet vol, als je hart wordt gebroken. Zelf ben ik niet vaak gekwetst in de liefde, maar wat ik tijdens het maken van ‘Liefde is…’ heb geleerd, is dat je je er helemaal aan over moet geven. Want ga je jezelf wapenen, dan wordt het moeilijker een volgende geliefde toe te laten.

“Liefde is als een gigantisch kolkend ding, zegt De Wachter, met van alles wat: vreugde, teleurstelling, pijn. En verzet je je, dan stroomt het niet. Dus ga ervoor, voor elk facet. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

“O, en nog iets wat ik heb geleerd van de serie is dat je niet kunt oordelen over andermans liefdesrelaties. Ook ik trek weleens mijn wenkbrauwen op, wanneer ik hoor over de zoveelste scheiding. Maar dat hoop ik minder te doen. Want je weet niet hoe het zit.

“Zo interview ik in de serie een leuk stel met twee jonge kinderen, op de dag dat ze hun scheidingspapieren gaan tekenen. Hij is vaak vreemdgegaan, en overspel kun je op papier natuurlijk niet maken.

“Maar in onze gesprekken bleek dat hij meermalen heeft aangegeven andersoortige behoeftes te hebben, iets wat maar geen gesprek kon worden, ziet ook de vrouw. Heel openhartig en kritisch kijkt ze naar haar rol in de breuk. Ze heeft niet geluisterd, erkent ze nu, ze accepteerde hem niet helemaal ten volle.

“Hun verhaal vond ik heel inspirerend, ook omdat zij laten zien hoe je liefdevol uit elkaar kunt gaan, al moeten ze daar ongelooflijk hard voor werken. Ik hoop dat ‘Liefde is…’ iets openbreekt, koppels aanzet tot gesprekken.”

BNNVARA zendt ‘Liefde is...’ vanaf donderdag 20 december om 22.20 uur uit op NPO 1.

Lees ook:

We vonden elkaar op Pepper: het (on)gemak van online daten

Twintiger Charlot Verlouw wilde een leuke relatie. Geen eindeloos gehannes in het café met de kans op afwijzing. Gewoon meteen resultaat. En dus zocht en vond ze hem via een datingsite. Waarom dan toch die lichte gêne om dat te vertellen?

First Dates: ideaal lesmateriaal voor de relatietherapeut

Soms spatten de vonken ervan af, soms overheerst ongemak. In ‘First Dates’ verloopt elke ontmoeting anders. De worsteling met de liefde van de deelnemers aan het tv-programma is ideaal lesmateriaal voor de relatietherapeut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden