Soortenrijkdom dertig procent hoger in biolandbouwgebied

Biologische landbouw verhoogt de soortenrijkdom met zo'n dertig procent. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Oxford. Zij analyseerden 94 studies uit de afgelopen dertig jaar, waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de biodiversiteit in gebieden waar traditionele landbouwmethoden worden toegepast en de soortenrijkdom in gebieden waar biologisch wordt geboerd.

Vooral planten en bestuivers, zoals de honingbij en de hommel, zijn gebaat bij biologische landbouw, blijkt uit hun onderzoek. Maar ook vogels en microben profiteren van de afwezigheid van pesticiden, herbiciden en kunstmest in de biolandbouw.

De soortenrijkdom verschilt per gewastype. Vooral op velden waar graangewassen biologisch worden verbouwd, is de biodiversiteit hoog. Minder grote effecten van groen boeren worden aangetroffen bij de verbouwing van groenten en in boomgaarden.

Ook de hoeveelheid landbouw in het omringende landschap blijkt van invloed te zijn op de positieve effecten van biolandbouw. Hoe meer akkers er in het landschap aanwezig zijn, hoe groter het effect van biologische landbouwmethoden is op de verscheidenheid aan soorten.

De studies die de onderzoekers voor hun analyse hebben gebruikt, zijn voornamelijk afkomstig uit Noord- en West-Europa en Noord-Amerika. Dat kon niet anders, aangezien de biologische landbouw in tropische, subtropische en Mediterrane gebieden nog onvoldoende is onderzocht.

De Oxford-studie toont volgens de onderzoekers zelf aan dat biologische landbouw vergeleken met traditionele landbouw een groot positief effect heeft op de biodiversiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden