Soorten gaan en soorten komen

Ranitomeya benedicta (FOTO EVAN TWOMEY) Beeld
Ranitomeya benedicta (FOTO EVAN TWOMEY)

Wereldwijd sterven planten en dieren uit, maar in de Amazone ontdekken wetenschappers elke drie dagen een nieuwe soort.

Van onze redactie groen

Dieren verdwijnen in hoog tempo van de aardbodem. Met die boodschap werd de mondiale biodiversiteitstop van de VN in Japan dinsdag opgeschrikt. Eenvijfde van alle soorten gewervelde dieren wordt met uitsterven bedreigd, concludeerde een internationale groep wetenschappers. Zij deden onderzoek naar alle 25.000 gewervelde dieren op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming.

Maar de top in Nagoya, die vandaag eindigt, bereikte deze week ook goed nieuws: er sterven weliswaar planten en dieren uit, maar er komen ook nog steeds nieuwe soorten bij. Tussen 1999 en 2009 ontdekten wetenschappers in het Amazoneregenwoud meer dan 1200 nieuwe plant- en diersoorten: elke drie dagen een nieuwe soort.

In het op de top gepresenteerde rapport Amazon Alive! geeft het Wereldnatuurfonds (WNF) een overzicht van de nieuwe soorten. Het gaat om 637 soorten planten, 257 vissen, 216 amfibieën, 55 reptielen, 39 zoogdieren en 16 vogels.

Terwijl in Australië en Amerika kikkers massaal sterven aan een schimmelziekte, duiken in het Amazonegebied de prachtigste nieuwe soorten op (zie foto’s hiernaast). Onder de ontdekkingen zijn ook een buitengewoon agressieve elektrische mesvis, een kaalkoppige papegaai en een nieuwe anacondasoort. Het WNF waarschuwde op de biodiversiteitstop dat, juist vanwege de enorme biodiversiteit, de Amazone beter beschermd moet worden: vooral houtkap in Brazilië bedreigt het gebied. De top in Japan draait vooral om goede bedoelingen en geld. Wat dat laatste betreft: samen met Polen en Italië weigert Nederland extra geld uit te trekken voor behoud van biodiversiteit op aarde.

Amereega altamazonica (FOTO EVAN TWOMEY ) Beeld
Amereega altamazonica (FOTO EVAN TWOMEY )
Hypsiboas liliae (FOTO PHILIPPE R.R. KOK) Beeld
Hypsiboas liliae (FOTO PHILIPPE R.R. KOK)
Ranitomeya summersi (FOTO EVAN TWOMEY) Beeld
Ranitomeya summersi (FOTO EVAN TWOMEY)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden