Sony in z'n hemd na hack, 'The Interview' niet in de bioscoop

Acteurs James Franco en Seth Rogen in Los Angeles bij de première van The Interview, waarin ze Kim Jung-un proberen te vermoorden. Een andere première, in New York, werd afgelast na bedreigingen. Beeld afp
Acteurs James Franco en Seth Rogen in Los Angeles bij de première van The Interview, waarin ze Kim Jung-un proberen te vermoorden. Een andere première, in New York, werd afgelast na bedreigingen.Beeld afp

Scheldkanonnades, salarisgegevens, filmscripts en doktersbriefjes: het ligt allemaal op straat door de hack bij Sony. Noord-Korea is volgens sommigen verantwoordelijk voor de cyberaanval. Wat is er precies gelekt en wat heeft Noord-Korea hiermee te maken?

Jan Kruidhof

Tussen de gigabytes aan gelekte data zit allerlei soorten informatie. Wat vooral opvalt zijn de gênante mailtjes van de bestuurders van Sony's filmtak. Hierin geven ze de ene na de andere beroemdheid de volle laag. Angelina Jolie noemen ze een "minimaal getalenteerd en verwend nest" en ze maken racistische opmerkingen over president Obama. Maar ze schelden ook elkaar de huid vol en kraken hun eigen films af.

Topje van de ijsberg
Eind november verschijnen er doodshoofden op de computerschermen bij Sony Pictures. Hackers die zich Guardians of Peace noemen publiceren gigabytes aan bestanden van Sony's filmtak. Naast e-mailverkeer lekken complete films uit, maar ook informatie over acteurs, scripts en budgetten. Zo zou Tom Cruise gevraagd zijn om Steve Jobs te spelen en wordt de begroting voor de nieuwste James Bond-film met miljoenen overschreden.

Ook lekte persoonlijke informatie uit van duizenden werknemers en beroemdheden, zoals burgerservicenummers, doktersbriefjes en salarisgegevens. Sony werd daarom al snel aangeklaagd en zou volgens juristen tientallen miljoenen dollars kwijt kunnen raken aan schadevergoedingen. Volgens de hackers is dit nog maar het topje van de ijsberg. Ze zouden in totaal ruim honderd terrabyte aan data over Sony hebben verzameld.

Zit Noord-Korea hier achter?
Na de hack werd de beschuldigende vinger al snel naar Noord-Korea gewezen. De stalinistische staat reageerde in juli woedend op de trailer van The Interview. In deze comedy van Sony Pictures spelen Seth Rogen en James Franco twee journalisten die tijdens een interview Kim Jung-un, de Grote Leider van Noord-Korea, vermoorden. "De verspreiding van zo'n film in de Verenigde Staten is onverbloemd terrorisme en een oorlogsdaad", schreef de VN-ambassadeur van het land toen in een boze brief aan de Verenigde Naties.

Bronnen rond het onderzoek naar de hack meldden bovendien dat de manier waarop de hack was uitgevoerd lijkt op de manier waarop Noord-Korea eerder in Zuid-Koreaanse systemen hackte. Bovendien zouden de Sony-computers zijn gewist met in het Koreaans geschreven software. Onzin, reageerde een Noord-Koreaanse diplomaat. Dit was volgens hem het zoveelste verzinsel over zijn thuisland. Staatspersbureau KCNA sloot evenwel niet uit dat aanhangers of sympathisanten van Noord-Korea verantwoordelijk waren voor de hack, die door KCNA werd betiteld als een "rechtvaardige daad".

Een FBI-medewerker liet weten dat de Amerikaanse inlichtendienst de cyberaanval voorlopig niet aan Noord-Korea toeschrijft.

Kan ik straks The Interview nog zien?
Dat wordt waarschijnlijk moeilijk. Vandaag dreigden hackers met aanslagen op bioscopen waar The Interview gedraaid zou worden. "Denk maar aan elf september 2001", schreven de Guardians of Peace. Sony heeft daarom besloten om The Interview helemaal niet meer uitbrengen. Eerder liet het bedrijf al weten dat de film niet op 25 december in New York in première zou gaan.

Naast de FBI onderzoekt ook het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid de zaak. Dit ministerie gaf aan dat zij de bedreiging niet ziet als overtuigende informatie voor een actief complot tegen bioscopen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden