Update

Sonja Holleeder: Ik wil gerechtigheid voor mijn kinderen

Rechtbanktekening van Willem Holleeder in de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen hem plaatsvindt.Beeld ANP

Sonja Holleeder getuigde maandag tegen haar broer Willem. Ze houdt hem verantwoordelijk voor de moord op Cor van Hout, haar partner en vader van haar kinderen, in 2003. "Mijn broer ging veel te ver. De moord op Cor, daar moet hij voor boeten."

Willem Holleeder een familiemens? Welnee. En hij zou erg gesteld zijn op de twee kinderen van zijn zus Sonja? Als het niet om een moorddossier zou gaan, zou Sonja Holleeder er maandag op de eerste dag van haar verhoor voor de Amsterdamse rechtbank om moeten lachen. Maar broer Willem had eerder een bloedhekel aan haar zoon. “En die doet het juist zo goed”, snikte ze er achteraan.

Willem is de kampioen van de omdraaiingen, typeerde Sonja haar broer. Vrienden worden snel vijanden bij hem en vervolgens rijp voor de dood. Waarom? Haar broer dacht maar aan een ding en dat was geld. Hij kreeg volgens zus Sonja al ruzie met zijn toenmalige gabber en mede-ontvoerder van biermagnaat Freddy Heineken toen Cor van Hout hem niet liet meedelen in een prijs in de loterij. Van vriend tot vijand, zo ging dat bijvoorbeeld bij de ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra. En altijd wist hij het volgens Sonja zo te draaien dat hij kon roepen: “Het was hij of ik”.

Maar liefst achttien verhoren heeft de zus van de van meerdere moorden verdachte Willem Holleeder er inmiddels op zitten sinds ze heeft besloten om tegen haar broer te getuigen voor onder meer de moord op haar man Cor. “De moord op Cor, daar moet hij voor boeten”, geeft ze als verklaring. “Ik wil gerechtigheid voor mijn kinderen, voor die dreigementen gedurende de vele jaren dat ik hem moest vertellen waar Cor was. Voor de raketten die hij dreigde af te schieten als ik niet aan die wens voldeed. Hij was een tikkende tijdbom. Hij liet me tossen op de kinderen wie er als eerste zou gaan. Eens hield het op.” Tien jaar angst gingen voorbij voor Sonja het plan opvatte naar de politie te stappen.

Broer Willem mocht maandag alleen maar luisteren naar de rechters en zijn zus. Dinsdag zijn hij en zijn advocaten aan de beurt voor het horen van de getuige. Sonja zal hij niet in de ogen kunnen kijken. Ze zit in een afgeschermde ruimte. Alleen zijn advocaat kan haar zien en zo letten op gelaatsuitdrukkingen die een mogelijke indicatie kunnen zijn voor een leugen. Het publiek ziet Sonja niet, maar hoort alleen haar stem.

Dat de behandeling van de zaak in het openbaar is, was maandag nog onzeker. Willem Jebbink, de advocaat van de drie getuigende vrouwen - de zussen Sonja en Astrid en Willems ex-vriendin Sandra den Hartog - kwam maandag plotseling met het verzoek de zaak achter gesloten deuren te behandelen. Hij noemde daarvoor onder meer als reden dat de veiligheid van de vrouwen in het geding is. Er zou informatie zijn dat het risico op een aanslag op hun leven niet afhangt van alleen de zaak-Holleeder. Dreiging zou blijven bestaan als Holleeder niet meer in leven was. Wat precies die dreiging is werd niet gemeld.

Het Openbaar Ministerie ging mee in het verzoek. De rechtbank zag echter geen reden om de deuren te sluiten. De rechtbank meldde wel dat een journalist die geluidopnames maakte de rechtbank is uitgezet en niet meer mag terugkeren.

Lees ook ons uitgebreide interview met Astrid Holleeder terug: "Ik heb pas rust als hij er niet meer is"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden