Sonja Holleeder: 'Ik betaalde de moordenaars van mijn man'

Gepantserde auto's komen aan bij de bunker in Amsterdam, waar de rechtszaak tegen Willem Holleder plaatsvindt.Beeld anp

Toen Willem Holleeder de opdracht gaf zijn vriend en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout te vermoorden, was hij uit op de erfenis. Dat zei de zus van Holleeder en de weduwe van Van Hout, Sonja, dinsdag in het zogeheten Passageproces.

"Eerst kwam hij 's middags huilen op de bank, 's avonds kwam hij voor de erfenis." Maar die was er volgens Sonja helemaal niet. "Het enige wat ik nog had was nog mijn huis, dat ik moest afgeven. Ik moest gewoon de schutters voor de moord op mijn eigen man betalen.''

In het grote Amsterdamse liquidatieproces getuigt vandaag de tweede zus van de 57-jarige Amsterdammer. Zei zei ze dat zij altijd voor Holleeder klaar moest staan. Ze moest zelfs de was voor hem doen.

"Mijn broer ziet mij als zijn bezit. Ik mag nergens heen, ik mag met niemand omgaan, hij bepaalt gewoon mijn hele leven. Het is voor een ander niet te begrijpen. Als je Wim kent, zal je het niet geloven. Hij is een charmeur, hij pakt je in, hij vreet je op en hij gooit je weg'', schetst de vrouw een inktzwart beeld van haar broer die inmiddels vastzit.

Ze vertelde doodsbang te zijn voor haar boer. "Hij bedreigde me. Op een gegeven moment mocht ik over wie van de kinderen 'eerst zou gaan'."

Holleeder zou nooit uit zichzelf stoppen, aldus zijn zus. Mensen die nog op zijn 'lijstje' stonden waren volgens haar Danny K. en Dick V. Sonja Holleeder liet K. waarschuwen voor haar broer.

Sandra den Hartog
Ook Sandra den Hartog kwam dinsdag aan het woord. Zij is de ex-vriendin van Holleeder maar ook de weduwe van Sam Klepper, die door Holleeder zou zijn vermoord. Althans, dat verklaarde Den Hartog.

"Willem kwam na zijn dood (van Klepper red.) als reddende engel die mijn problemen wel even kwam oplossen'', aldus Sandra. "Ik kwam bedrogen uit. Ik betaalde veel 'beschermingsgeld' omdat volgens Willem mijn leven werd bedreigd door 'Jotcha' J., die achter de moord op Sam zou zitten."

Het daadwerkelijk vermoorden van Klepper zou zijn gedaan door Dino Soerel, de verdachte in het Amsterdamse liquidatieproces. Dat vertelde hij een tijd nadat hij er tegenover Sandra op had gezinspeeld dat hijzelf achter de moord op Klepper zat. "Willem en ik hadden een keer ruzie, het ging over mijn zoon. Hij zou mijn zoon, die hij 'teringjong' noemde, laten liggen zoals zijn vader.''

Passageproces
Gisteren was het woord aan de andere zus van Holleeder, Astrid. Beide zussen willen vooral dat hun broer wordt veroordeeld voor de moord op zijn vriend Cor van Hout. Die werd in 2003 op klaarlichte dag geliquideerd in een restaurant in Amsterdam. Deze moord hoort echter niet bij het Passageproces.

In het Passageproces probeert justitie een vinger te krijgen achter andere liquidaties in Amsterdam. Hierbij is Willem Holleeder geen verdachte, maar zijn veronderstelde partner Dino S. wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden