Sonja Barend en Albright kunnen weer naar Burma

Regering schrapt veel namen van zwarte lijst in kader van hervormingen

In een nieuwe stap naar meer openheid publiceerde de website van de Burmese president Thein Sein gisteren plotseling de namen van 2082 personen die niet langer op de zwarte lijst staan. Het waren niet de minsten die door het bewind de afgelopen decennia als vijand van de staat beschouwd werden. Madeleine Albright, de vroegere Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, deelde die eer met de U2-zanger Bono.

Bovenaan de lijst prijkten de namen van Alexander en Kim Aris, de zoons van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Zelfs de Amerikaan John Yettaw, die in 2009 illegaal naar het huis van Suu Kyi zwom, is weer welkom. Ook Sonja Barend en Hanja Maij-Weggen kunnen weer op bezoek.

De hilariteit onder lotgenoten was groot toen bleek hoezeer de namen door de geheime dienst soms verbasterd waren. Zo bleek de Britse historicus Timothy Garton Ash als Gartonish geregistreerd te staan. Ook de naam van de Burma-correspondent van Trouw kwam in drie variaties voor. Minka Nijhuis werd gearresteerd en uitgezet toen zij in 1996 verslag deed van studentenprotesten. Sindsdien was het land binnenkomen een ingewikkelde exercitie waar vermommingen en verschillende paspoorten aan te pas kwamen.

In maart werd Nijhuis bij aankomst in Rangoon nog tegengehouden omdat zij op de lijst stond. Na discussie met de immigratie-ambtenaren werd deportatie voorkomen.

Ongeveer een derde van de ruim tweeduizend personen zijn Burmezen, onder wie prominente dissidenten uit de diaspora zoals de premier van de Burmese regering in ballingschap en een ex-studentenleider. Enkelen van hen stappen vandaag al in het vliegtuig om voor het eerst in meer dan 22 jaar hun vaderland te bezoeken. Redenen voor de status van persona non grata worden niet vermeld in het gepubliceerde document. Meestal trof dat lot journalisten die op toeristenvisa verslag deden, of activisten, beroemdheden en politici die het bewind bekritiseerden.

De bekendmaking van de ruim tweeduizend namen kwam enkele dagen na een belangrijke kabinetswijziging waarbij negen van de 29 ministers werden overgeplaatst. Het was de grootste politieke manoeuvre sinds het voornamelijk uit ex-militairen bestaande kabinet eind maart 2011 aantrad. Deze ingreep wordt algemeen gezien als een nieuwe etappe in het proces van hervormingen. Zo verhuisde Kyaw Hsan, de hardline minister van informatie die verantwoordelijk was voor de handhaving van de zwarte lijst, naar een minder belangrijke post. Zijn opvolger is de gematigde Aung Kyi, die jarenlang de verbindingsman was tussen de autoriteiten en Aung San Suu Kyi.

Het is onbekend wie de ruim vierduizend personen zijn die nog op de zwarte lijst achterblijven. Er wordt gewerkt aan verdere opschoning; maar wie een misdrijf of economische wandaad beging, hoeft niet te rekenen op gratie, aldus de regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden