Söndral wil zijn grenzen verleggen

Eskil Ervik poseert gewillig op de affiches die de toeschouwers naar het EK allround moeten lokken. De enige allrounder uit de ploeg van Geir Karlstad is in de ogen van de buitenlanders een kandidaat voor een podiumplaats na vier afstanden. De Noorse schaatsliefhebbers daarentegen, sluiten Adne Söndral liefdevol in hun armen.

Johan Woldendorp

De olympisch kampioen op de 1500 meter manifesteert zich dit weekeinde voor het eerst als alleskunner. Op rijpe, 28-jarige leeftijd probeert Söndral zich om te scholen. ,,Omdat ik mijn carrière straks niet wil afsluiten als iemand die alleen maar de mijl beheerste. Ik wil mijn grenzen aftasten op de langere afstanden. Dat is een nieuwe dimensie die een verdieping aan mijn leven geeft.''

Het moet bovenal een vorm van zelfkastijding zijn. De tien kilometer is voor Söndral een ware beproeving. ,,Ik hik daar heel erg tegenaan'', zegt hij, ,,maar het is niet langer een obsessie voor mij. Je kunt denken: oh gut, ik moet 25 ronden schaatsen, maar je kunt ook de stelling poneren dat zoiets even lang duurt als het bedrijven van de liefde.''

Het is de vraag of de late roeping van Söndral helemaal uit hemzelf komt. Hij is vooral commercieel een aantrekkelijk uithangbord. Karlstad wil zijn populariteit aangrijpen om het lange tijd zieltogende schaatsen in Noorwegen weer op een hoger plan te brengen. ,,Traditie is erg belangrijk in dit land'', zegt de oud-stayer. ,,De Olympische Spelen zijn het belangrijkste in de sport. Adne heeft op dat niveau het hoogste bereikt. Daarna komt toch het allroundschaatsen. Het zegt de mensen niet zoveel dat hij iets op de WK afstanden wint. In die kwaliteit zal hij voor het schaatsen ook geen voortrekkersrol vervullen.''

Blijft de vraag waarom de bescheiden Ervik, en niet de flamboyante Söndral de grote blikvanger is op de posters. De eerste is er in ieder geval niet gelukkig mee dat hij in zijn woonplaats Hamar pontificaal op de etalageruiten van winkels is gekleefd. Sterker, hij lijkt het het liefst te willen verdringen. ,,Ik weet er helemaal niets van dat ze mij daarvoor hebben uitverkoren,'' probeert hij zijn omgeving te doen geloven. ,,Die posters hangen ook alleen maar in Hamar. Het zegt me niets. Misschien gebruiken ze in Nederland Falko Zandstra nog als model. Ik heb in ieder geval niet het idee dat ik voor dit EK in het centrum van de belangstelling sta. Ik ben zielsgelukkig dat alle aandacht naar Adne uitgaat.''

Het reclamebureau durfde het echter niet aan diens beeltenis te gebruiken. Het kweken van meer inhoud om de lange afstanden goed te rijden, dreigde de schaatser de afgelopen maand lelijk op te breken. De tien kilometer tijdens een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen in november, was een martelgang die bij nader inzien verwoestende sporen door zijn spierstelsel trok. Dat raakte zo verstoord, dat zijn coach Tom Erik Oxholm hem verbood die afstand op de Noorse allroundkampioenschappen af te leggen. Söndral zelf wilde niets liever dan rijden, maar Oxholm en fysiotherapeut Högseth maakten er zowaar een portefeuillekwestie van. Het was derhalve tot voor kort de vraag of Söndral ook daadwerkelijk op het EK kon starten.

Karlstad, die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de Noorse equipe voor de grote toernooien, doet de extreme verzuring van de benen van Söndral af als een 'kerstcrisis'.

,,Dat is nou net de tijd dat er geen wedstrijden zijn.'' Zijn beslissing de miler koste wat het kost op te stellen, zette kwaad bloed bij zijn collega Ingrid Paul. De Nederlandse, die vorig seizoen alleen de Noorse vrouwen trainde, heeft nu ook een aantal mannen, zoals het grote talent Petter Andersen en Lasse Saetre, onder haar hoede.

Paul heeft kritiek op de werkwijze van Karlstad, die de trainingsmethodieken uit zijn actieve carrière (de jaren tachtig) klakkeloos zou hebben overgeheveld naar de 21e eeuw: heel veel uren maken en ook heel veel van hetzelfde doen.

,,Bij een jongen als Ervik werkt dat misschien wel'', probeert de Nederlandse haar collega niet al te zeer af te vallen, ,,maar ik volg met Petter en Lasse een heel ander programma. Ik probeer in elk trainingsblok eigen, eigentijdse ideeën over intensiteit, krachttraining, snelheidswerk en rust in te brengen. De ideeën van Geir zijn vooral gebaseerd op hoe het vroeger ging.''

Werkoverleg tussen Paul en Karlstad is doorgaans synoniem voor pittige discussies. ,,Ik breng mijn ervaring over op de schaatsers. Die hebben daar veel profijt van'', weerlegt de laatste de kritiek.

De animositeit tussen privé- en bondscoaches in Noorwegen dateert al van de periode dat Karlstad nog moest leren schaatsen. Los van zijn opvattingen kan hij in zijn functie heel wat beter uit de voeten dan vele voorgangers. De Noorse schaatsbond heeft na jaren van prestatief verval eindelijk ingezien dat het Vikingschip moet worden gebruikt als ijsbaan, en niet als een accommodatie waar zich vanalles afspeelt behalve schaatsen.

Een stichting onder leiding van oud-bondsvoorzitter Terje Andersen zamelt geld in om de hal in de herfst en winter tenminste negentig dagen als wedstrijd- en trainingsfaciliteit te benutten. Op de achtergrond is oud-bondscoach Kristiansen druk doende om de Noren op innovatief gebied tot trendsetter te bombarderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden