Soms val ik mijn gestorven broer in de armen

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Zonder religieuze beleving geen religie – misschien is ze wel de kern ervan. Toch lees je er maar weinig over. In deze rubriek beantwoorden mensen vragen over wat ze op religieus gebied hebben beleefd. Vandaag: Ineke Disveld.

Koert van der Velde

Wat hebt u beleefd?

„Op een avond in 2002 zat ik met mijn man op de bank te praten over dagelijkse beslommeringen, toen ik plotseling tien verbazingwekkende schilderijen voor mijn geestesoog voorbij zag komen. Ik zei tegen hem: ’Wacht eens effe, ik krijg een fax van boven.’ Het waren allemaal schilderijen in zwart-wit met de prachtigste geometrische constructies. Er zat geen hoogte of diepte in, de beelden waren tegelijkertijd heel dichtbij en oneindig ver weg.

De schilderijen kwamen in een flits voorbij. Over bleven herinneringen en een gevoel. Ze waren veel ingewikkelder dan ik kon tekenen. Ik heb nooit een goede opleiding gevolgd en van wiskunde heb ik al helemaal geen kaas gegeten. Maar ik ben gaan oefenen, weken lang, om mijn interpretatie van die beelden op papier te krijgen. Ik legde me erop toe om bijvoorbeeld tegelijkertijd zowel de binnenkant als de buitenkant van een bol op papier te krijgen; stereografie, illusies en 3D-effecten te scheppen die ik in de voorbij flitsende schilderijen had gezien. Na enige tijd volgden er nog meer, tot ik uiteindelijk een serie van 35 schilderijen voorbij had zien komen, waarvan ik uiteindelijk 35 interpretaties heb kunnen maken.

Iemand die ze zag, zei: ’Het is net Escher’. ’Nooit van gehoord’, zei ik, maar ik ben natuurlijk wel op internet naar hem gaan zoeken, en ja hoor, er zijn beslist overeenkomsten. Sindsdien zeg ik maar dat ik het vervolg op hem ben.”

Waarom zou u die ’faxen’ gekregen hebben?

„Geen flauw idee. Zulke dingen gebeuren gewoon. Nou ja, gewoon was het inderdaad niet. Toen ik op een nacht met ’De vijf vredestichters’ bezig was, een van de schilderijen uit de reeks van 35, met daarin een optische illusie met drie duiven verstopt, brak er spontaan een grote glazen asbak. En toen het schilderij af was en ik mijn man riep om te komen kijken, klonk tegelijkertijd ’What the world needs now is love’ uit te radio. Dat verzin je toch niet?

Ik heb wel het idee dat ik ermee geholpen ben. Bij dat probleem van de bol bijvoorbeeld, kreeg ik ’s nachts in mijn bed opeens door hoe ik het moest oplossen. Hup, bed uit en aan de slag, en ja hoor, de ingeving klopte.

Misschien is de boodschap van die 35 schilderijen wel dat je bewust moet kijken, luisteren, en zijn. Misschien is de boodschap ook wel dat als je goed kijkt, de gewone en de paranormale wereld veel dichter bij elkaar liggen dan je misschien zou denken.”

U gelooft in een paranormale wereld?

„Ik weet helemaal niks. Maar van jongs af aan zag ik vaak gestalten naast mensen staan. Ik zag dat ze niet in de materiële wereld pasten, en dus uit een andere dimensie moesten komen. Eerst dacht ik dat iedereen ze zag. Mijn broer zag ze ook, maar verder kon ik er met niemand over praten. Ooit heb ik eens iets erover tegen mijn ouders gezegd, en sindsdien wist ik dat het taboe was, en hield ik mijn mond.

Ik roep nooit iets bewust op. De verschijningen komen en gaan spontaan. Soms zie ik maanden of zelfs een jaar lang niets. En dan duiken ze weer op, ook bekenden – zoals mijn inmiddels gestorven broer en mijn ouders. Dan vallen we elkaar in de armen, hier in onze dimensie, of elders, als ik uit mijn lichaam ga. Dat gebeurt gewoon. Als je erover nadenkt, lijkt het eng, maar als het gebeurt, is er niks engs aan.”

Hoe belangrijk zijn deze ervaringen voor u?

„Ze zijn helemaal niet belangrijk. Dat het gebeurt, is een natuurgegeven, hoort bij het leven. Die ervaringen zijn behalve voor mijzelf van geen enkel belang voor anderen. Zo gebeurt het me wel eens dat ik opeens beleef dat er een aardbeving is. En dat er de volgende dag in de krant staat dat er ergens aan de andere kant van de wereld een aardbeving was. Het is van geen belang dat ik het al iets eerder zag. Het overkomt me, zoals anderen een aardbeving overkomt. En het is alle twee ook niet tegen te houden. Wel besef ik hierdoor dat wat een ander kan overkomen, ook mij kan overkomen, en dat geeft een sterk gevoel van verbondenheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden