Soms staan, soms zitten achter je bureau

Om rsi te voorkomen is alleen een goede bureaustoel niet meer voldoende. Goed zitten is belangrijk, maar goed bewegen nog meer. Ook achter het bureau. Wie de hele dag zit krijgt vroeger of later klachten, al heeft hij nog zo'n ergonomisch verantwoorde bureaustoel. Daarom wordt aangeraden om regelmatig te pauzeren. Eens per tien minuten een minuut rust, om rug en armen te strekken en elk uur tien minuten heen en weer lopen.

Een nieuwe trend op het gebied van bewegen tijdens werk is de zit-statafel. Die is met een elektromotor makkelijk in hoogte te verstellen, zodat er afwisselend aan gezeten en gestaan kan worden. In Scandinavië zijn die tafels al redelijk ingeburgerd, maar in ons land weten nog maar weinigen van het bestaan. Zo'n zit-statafel schijnt niet alleen fysieke klachten te voorkomen maar ook het werkplezier te verhogen en vermoeidheid te verminderen.

Een overtuigd aanhanger is Robin Witteveen. Zijn showroom in Ouderkerk aan de Amstel bevat een flink assortiment zit-statafels en hij heeft er zelfs een speciale website aan gewijd: www.staand-werken.nl. Daar is niet alleen te vinden wat voor filosofie er achter zit en welke types er zijn, maar de site bevat ook ervaringen van gebruikers en resultaten van onderzoek.

Een van die rapporten is van Arboned, met bevindingen van een onderzoek dat bij de afdeling Klantenservice Mobiele Communicatie van KPN is verricht in 2000 en 2001. Uit het rapport blijkt dat bij alle ondervraagde gebruikers de fysieke klachten verminderd waren, op hoofdpijn na. 63 procent vond dat de tafel prestatiebevorderend werkte en 83 procent was van mening dat het achter een statafel prettiger werken was dan achter een gewoon bureau.

Harde cijfers over het terugdringen van ziekteverzuim leverde het onderzoek niet op. Maar dat is volgens de samenstellers te wijten aan de te korte onderzoeksperiode, het grote personeelsverloop bij KPN en het feit dat het meeste verzuim er verband houdt met psychische klachten.

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de zit-statafel, maar de onderzoeken die er zijn, bevestigen de resultaten van Arboned: minder klachten en prettiger werken. Volgens Robin Witteveen zal de vraag naar dit soort tafels de komende jaren toenemen. Witteveen: ,,Vooral als de overheid het gebruik in haar Arbo-eisen gaat opnemen, zoals in Denemarken al het geval is. Daar wordt in 90 procent van alle nieuwe projecten gebruikgemaakt van zit-statafels. En in Nederland gaat het ook die kant op.'' Hij zegt te verwachten dat over twee à drie jaar de rijksoverheid alleen nog maar zit-statafels voor haar ambtenaren aanschaft.

Of dat werkelijk gaat gebeuren valt moeilijk te zeggen. Witteveen is nog maar een van de weinige pleitbezorgers van de zit-statafel en bovendien een die ze zelf verkoopt. Aan de andere kant is er een stijgende behoefte aan ergonomisch verantwoorde kantoormeubelen. Zowel voor op het werk als voor thuis. Ook zijn al die positieve geluiden van gebruikers goed voor te stellen. Een staande houding geeft een veel energieker gevoel dan in een stoel hangen. En als je niet meer hoeft te pauzeren om armen, rug en benen te strekken, komt dat de productiviteit ten goede.

Bij gebrek aan objectieve gegevens zullen het vooral subjectieve overwegingen zijn die nu nog de doorslag zullen geven. Maar die zijn best overtuigend. Niet meer de hele dag aan een stoel gekluisterd, maar de houding kiezen die je op dat moment het beste uitkomt. Hangend, huppend of balancerend op één been. Om met Robin Witteveen te spreken: ,,Het is een meubel dat al je stemmingen volgt''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden