Column

Soms scheert #MeToo mannen, goed gedrag of niet, over één kam

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Actrice Heather Lind (34) kon het ook niet laten: ook zij moest een ‘varken verlinken’ (uitdrukking uit de Franse hashtag ‘Balance ton porc’ die op de Gallische twitter het equivalent is van de Me Too-actie).

Het verlinken van mannen die zich ooit bij vrouwen als zwijnen gedroegen, krijgt pas zijn meerwaarde als dit varken in kwestie enig aanzien geniet. Wat dat betreft heeft Heather Lind het wel getroffen want haar eigen zwijn is ooit president van de Verenigde Staten geweest. Hij is nu 93 jaar en zit al jaren in een rolstoel. Of hij vier jaar geleden, toen zijn crime plaatsvond, nog geestelijk helemaal fit was, weet ik niet.

Oh wacht, even een zijpaadje. Het doet me denken aan meneer Santizo, onze bejaarde buurman die geen jonge vrouw of meisje kon tegenkomen zonder zijn pielemuis uit zijn gulp te laten hangen. En als hij dit niet deed vroeg hij soms vrouwelijke kandidaten om een hand in zijn broekzak te steken, want daar, zei hij, bewaarde hij heerlijke snoepjes. We moesten om die oude viezerik (zo heetten die mannen toen) grinniken en niemand die op het idee kwam hier een hashtag van te maken (wat in die tijd met een stukje krijt op een muur gebeurde).

Terug naar Heather Lind. Die actrice beweerde gisteren niet dat George Bush vader, toen nog maar 89, kwijlend in zijn rolstoel zijn ding tevoorschijn had gehaald. Nee, hij zou een ‘vieze grap’ aan Heather hebben verteld en tijdens een fotosessie vanuit zijn rolstoel haar bips hebben aangeraakt. Nu weet ik niet of Bush hiermee zijn machtige positie misbruikte om de actrice op zijn rolstoel te krijgen, maar met haar #MeToo haalde Lind gisteren wel de wereldpers. Iets dat met haar B-rolletjes in films nog nooit was gebeurd.

Begrijp me goed: de actie Me Too heeft voldoende misstanden aan het licht gebracht om seksuele intimidatie van mannen tot een serieus onderwerp te maken. Maar intussen zijn we de escalatie ingegaan waarin een eendimensionaal beeld ontstaat. Een andere vrouw, Jennifer Listman, heeft ook tijdens een fotosessie een hand op haar rechterbil gevoeld. Het was dertig jaar geleden en de hand was die van Nobelprijswinnaar Elie Wiesel. De man die we ons ook herinneren op een beroemde foto als de uitgehongerde Joodse gevangene in het concentratiekamp Buchenwald. Verdedigen kan hij zich niet meer: hij stierf vorig jaar. Het zou uiteindelijk bij die paar seconden met zijn rechterhand op de rechterbil van Listman zijn gebleven want Wiesel verdween na de foto in een groep mensen. Toch zegt Listman dat die paar seconden haar heel lang ‘angst, paniekcrises en suïcidale neigingen’ hebben bezorgd. Zou het echt?

Er zijn bij Me Too schrijnende verhalen over seksuele intimidatie, maar ook gevallen van manipulatie of uitvergrotingen die mannen steeds meer het gevoel geven dat ze, goed gedrag of niet, toch over één kam worden geschoren. Sommige beginnen nu op (Franse) sociale netwerken zelf te dreigen om gevallen waarin vrouwen hun lichaam inzetten om hoge posities en invloed te verkrijgen, aan de kaak te stellen. De hashtag is al gevonden: ‘verlink je slet’.

Lees hier meer columns van Ephimenco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden