Soms net te uitbundige Pinokkio

De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte
¿¿¿

Pinokkio is al zó vaak verteld, verfilmd en op toneel gezet, hoe kun je aan dat verhaal nog een originele draai geven? De Toneelmakerij en de Firma Rieks Swarte gaan terug naar de basis, een tijdloos sprookje over opgroeien, gevaren trotseren en je eigen weg vinden. Maar dan wel in de wilde stijl van vormgever Rieks Swarte en regisseur Liesbeth Coltof die alles uit de kast halen om er een uitbundig theaterfeest van te maken.

'Pinokkio' is een wonderlijke mix van moderne techniek met pijlsnelle scènewisselingen en stijlen: van oubolligheid met oude lappen en poppenkasten tot kleurrijke vertellers in de stijl van de commedia dell'arte, musicalliedjes met een punkbandje en horror met cirkelzagen.

Op een draaitoneel dat hem van het ene naar het andere avontuur voert verandert de houten pop stap voor stap in een jongen van vlees en bloed. De pittoreske Italiaanse werkplaats van Gepetto maakt in een handomdraai plaats voor een poppentheater waarin levensgrote handpoppen Pinokkio een lesje leren.

Chiem Vreeken speelt de rol naïef, of hij, net uit het ei gekropen, de wereld voor het eerst ziet. Vooral in het deel voor de pauze ontroert zijn kennismaking met de harde realiteit. De tekst van Ko van den Bosch is een bijzondere kindertaal vol zelfverzonnen woorden, die soms heel eigenwijs klinken. "Ik ben een jongen in wording en bevind mij in een tussenfase", zegt Pinokkio zelfbewust.

Na de pauze komt de held in een stroomversnelling van gevaren en figuren die hem op het slechte pad willen brengen. De voorstelling is dan een dolgedraaide carrousel van decorwisselingen. De enorme haai die Gepetto verslindt, het land van de blauwe fee en het ezelrijk waar Pinokkio terechtkomt omdat hij zo dom doet, het is te veel en te overdadig. Het in 1881 door Carlo Collodi geschreven verhaal is al vol wendingen, en de theaterbewerking doet daar nog een schep bovenop.

De rust keert terug als de voorstelling weer inzoomt op Pinokkio, die zelfbewust zijn eigen keuzes heeft leren maken. Dan is de strijd gestreden en halen we opgelucht adem.

Anita Twaalfhoven

Tournee t/m 27/1. Info: www.toneelmakerij.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden