Soms kalm, dan weer donker en verstild

ANTHONY FIUMARA

Florian Wittenburg, geboren in Berlijn in 1973 maar woonachtig in Nederland, componeert in de beste traditie van de New York School. Morton Feldman is Wittenburgs grote voorbeeld op deze cd met pianowerk dat hij tussen 2000 en 2009 maakte. Met Feldman deelt Wittenburg de stilte tussen de uitklinkende tonen, de geprononceerde intervallen en het denken in patronen.

Maar de componist geeft een fraaie eigen draai aan die elementen. Zo klinkt zijn muziek kalm in 'Patterns in a Chromatic Field' (titel geleend van Feldman), donker in 'Sol Meets John' (doelend op de schilder Sol LeWitt en componist John Cage) en verstild in 'Chords in Slow Motion'. Maar altijd strak gefocust, met regelmatige ritmes en helder-signaalachtige frases.

Aan de piano zitten beurtelings de componist zelf, Nico Huijbregts en Daan Vandewalle: alle drie zeer bekwaam in de vertolking van deze meditatieve werken. De lange pauzes, de rituele opbouw en het reliëf in hard en zacht geven Wittenburgs muziek een heel eigen, bijna retorisch karakter. Bestellen: www.nurnichtnur.com

KLASSIEK Florian Wittenburg

sympathetic, (a)symmetric (Nurnichtnur)

****

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden