Soms is voetballen walgelijk

'Voetbal is blijkbaar boven elke realiteit verheven'. Dit inzicht drong dit weekeinde door tot Erik ten Hag, de aanvoerder van FC Twente. De voetballers van de club, meldde sportverslaggever Eric Hornstra gisteren in deze krant, hadden een spreekverbod van de voetbalautoriteiten - van wie precies blijft onduidelijk. Maar de bobo's wisten de spelers niet helemaal de mond te snoeren over voetballen in Rotterdam ondanks de ramp in Enschede. Uit zijn verslag: ,,Ze praten over de laatste training op zaterdag, over de verontrustende meldingen tijdens de busreis naar het westen, over de afschuwelijke tv-beelden in de hotelkamer.'' De spelers vertellen hem ook dat ze de wedstrijd op zondag, tegen Feyenoord, niet hadden willen spelen. ,,Dat maakten de prof-voetballers krachtig genoeg'' kenbaar aan hun bazen, maar hun bazen bleken doof voor hun wens.

De wedstrijd had moeten worden uitgesteld, vonden de spelers en de Trouw-verslaggever. Bijvoorbeeld naar woensdag. Vanwege de competitie zouden ook de wedstrijden Ajax-FC Utrecht en Vitesse-Fortuna Sittard later in de week hebben moeten worden gespeeld (om concurrentievervalsing tegen tegaan). Maar de KNVB vond dat niet nodig. De spelers van FC Twente hebben geen familieleden of vrienden verloren en, van doorslaggevend belang, dat spreekt, de trein met FC Twente-supporters was zondag (toen het besluit viel) al vertrokken. Daarom konden en moesten de drie wedstrijden doorgaan.

'Absurd', vindt Hornstra. De beleidsbeslissing van de KNVB is walgelijk. De spelers mogen dan, gelukkig, geen familie of vrienden hebben verloren, maar onder de supporters zijn er voor wie dat wel geldt. Bovendien, er is ook nog zoiets als een collectieve beleving, juist de KNVB zou dat moeten weten. Maar de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond weet blijkbaar niet wat het woord waardigheid betekent. Wat is er koninklijk aan een bestuursorganisatie die niet het fatsoen heeft om als er zoveel doden te betreuren zijn, zoveel gewonden, zoveel verwoesting, zoveel schade een spelletje af te gelasten. Een spelletje, uiteindelijk is voetbal niet meer dan een spelletje.

Er gaat gigantisch veel geld in om, er zijn hele volkstammen voor wie het -terecht, want het kan hartstikke leuk zijn om te doen of te zien- dé vrijetijdsbesteding is, maar het is niet meer dan een spelletje.

De Feyenoord-aanhang gedroeg zich -gemeten aan waar ze normaliter toe in staat is- redelijk beschaafd. 'Lief', is zelfs de kwalificatie die Hornstra ervoor had. Lief. Want slechts zo'n man of vijftig, zo vertelde hij mij, begon op spannende momenten het geluid van vuurpijlen na te doen. En tijdens de één minuut stilte waren er ook zo'n tien die hun grote mond voor grappen en grollen gebruikten.

Maar ja, wat wil je, in een menigte van 45000 zijn er altijd wel een paar mannetjesputters die willen laten zien dat ze nergens voor terugschrikken, relativeert Hornstra tegenover mij. Zou het? Is vijftig supporters die zich misdragen echt weinig?

,,Als ik naar een voetbalwedstrijd ga en zo'n veertig supporters zingen -met de rechterhand omhoog geheven- 'Hij is een kankerjood', denk ik wel eens: het is goed dat ik nu geen mitrailleur bij me heb, want ik had de boel zo neergemaaid.(...) Het went nooit. En wat kan ik doen? Wat begin ik in mijn eentje tegen zoveel veel jongens?'' zei Frits Barend in de zaterdageditie van dit blad.

Voetbalwedstrijden lijken tegenwoordig op mini-burgeroorlogen, met verbaal en fysiek geweld dat de maatschappij volstrekt ontregelt. De manuren en het geld dat ermee is gemoeid om de voetbalvandalen te stoppen zijn exhorbitant. En de mentaliteit van de KNVB maakt het alleen erger. Zolang het spelletje zelfs moet doorgaan als er zo'n ramp, is de boodschap die de KNVB afgeeft dat voetbal belangrijker is dan wat dan ook, zelfs het leven. Walgelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden