Soms is het juist beter om eerder te stoppen met antibiotica

Beeld anp

Het gebruik van antibiotica is een gevaar geworden. Niet voor de patiënt, maar voor de samenleving.

Deze antibioticakuur, zegt de dokter, moet u helemaal afmaken ook al zijn de klachten verdwenen. Want voortijdig stoppen met antibiotica speelt de ziekteverwekker in de kaart. Dat klopt niet, zeggen Britse artsen nu. En het advies draagt alleen maar bij aan de overconsumptie van antibiotica.

Antibiotica doden bacteriële ziekteverwekkers, maar kunnen ook aanzetten tot de groei van bacterievarianten die resistent zijn. Die wetenschap gaat terug tot de ontdekker van penicilline, de Brit Alexander Fleming.

Nobelprijs

Bij zijn aanvaarding van de Nobelprijs in 1945 schetste Fleming het gevaar dat een geïnfecteerde patiënt die te weinig penicilline krijgt om alle bacteriën te doden, de sterkste ziekteverwekkers zou kunnen overdragen, en zo bron zou worden van nieuwe infecties.

Dat kan inderdaad gebeuren, schrijft een grote groep artsen in vakblad British Medical Journal, maar slechts bij een beperkt aantal aandoeningen. Van tuberculose, gonorroe, en hiv is bekend dat de ziekteverwekker kan muteren naar resistente varianten. 

Het probleem is hier de ziekteverwekkende bacterie zelf. Die komt door normale, genetische verscheidenheid in allerlei varianten voor. En in aanwezigheid van antibiotica kunnen varianten ontstaan die zich daar wel bij voelen, die resistentie opbouwen. 

Bij een onvolledige behandeling kunnen die varianten overleven en op anderen worden overgedragen. Voor die infectieziekten moet daarom een cocktail van antibiotica worden gebruikt. En de behandeling moet inderdaad helemaal worden voltooid.

Maar dit is niet het grootste resistentieprobleem waarmee de gezondheidszorg kampt, zeggen de Britse artsen. Antibioticaresistentie bij bacteriën is een groeiend probleem, maar meestal gaat het niet om resistente varianten van ziekteverwekkers zoals de tuberculose-bacterie. Meestal gaat het om resistente stammen van bacteriën die normaal geen ziekteverwekker zijn, zoals Escherichia coli, Stafylococ en Pseudomonas. En het probleem is hier niet dat kuurtjes niet worden afgemaakt.

Bij de meeste infectieziekten kan worden volstaan met een kortere kuur dan nu standaard wordt voorgeschreven, zeggen de Britse artsen. De receptuur voor antibiotica heeft zijn wortels in een tijd dat men bang was voor de gevaren van onvolledige behandeling, en een tijd waarin men zich nog geen zorgen hoefde te maken over een overmaat aan antibiotica. Beter te veel dan te weinig, was de gedachte.

De situatie is nu volkomen anders. Het antibioticagebruik is zo hard gegroeid dat het een gevaar is geworden. Niet direct voor de patiënt die ze slikt, maar wel voor de samenleving. Want het antibioticagebruik van alle patiënten bij elkaar is een stimulans voor de groei van resistente ziekteverwekkers.

Andere prioriteit

Het verminderen van antibioticagebruik moet nu prioriteit zijn, aldus de Britse artsen. Het is een belangrijke, maar kwetsbare verdediging tegen infectieziekten. Dokters en gezondheidsdiensten zouden daarom moeten stoppen met het advies iedere antibioticakuur helemaal af te maken. Behalve bij een beperkt aantal aandoeningen, zoals tuberculose, zou de patiënt het advies moeten krijgen te stoppen met slikken zodra hij zich beter voelt. En dat gebeurt in de regel ruim voor het eind van de kuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden