’Soms is het beter niet alles te weten’

Jan Siemerink kent het lot van zijn drie voorgangers. Ook een Davis Cupcoach heeft niet het eeuwige bestaan. ,,Het zou ook niet goed zijn als Stanley Franker nu nog de coach was.”

In de afgelopen negen jaar werden de contracten van Stanley Franker, Michiel Schapers en Tjerk Bogtstra abrupt en in een sfeer van onvriendelijkheden beëindigd. Franker stapte op uit onvrede over het bondsbeleid, Schapers verdween na muiterij van de spelers en Bogtstra ruimde het veld omdat de tennisbond het niet meer in hem zag zitten. Het lot van dat drietal vormde voor Siemerink (36) geen belemmering om ’ja’ te zeggen toen de tennisbond hem benaderde. ,,Je weet als coach dat je na een aantal jaren toch weer weg bent.”

In het vertrek van Schapers had Siemerink zelf de hand. De spelersgroep was ontevreden over het functioneren van de Eemnesser en het spel werd hard gespeeld. Siemerink en Richard Krajicek stelden een ultimatum: Schapers weg of er is geen Davis Cupteam meer. ,,Voor de mensen van de bond kwam dat op een ongelegen moment”, weet Siemerink nog. ,,Ze hadden net een tijd met een aantal afkoopsommen achter de rug en de tennisbond is geen rijke bond.”

De spelers schoven zelf een mogelijke opvolger van Schapers naar voren: Bogtstra, jarenlang privé-coach van Siemerink. De bond was niet enthousiast over de Tilburger, die een contract voor één wedstrijd kreeg aangeboden. Pas nadat Nederland in het debuutjaar van Bogtstra (2001) de halve finales had bereikt, werd hij voor vol aangezien. Eind vorig jaar werd het contract van Bogtstra niet verlengd. Hij was in de ogen van de beleidsmakers niet de juiste man om met een nieuwe generatie jonge tennissers door te gaan.

Een dag nadat Bogtstra tijdens een emotionele persconferentie zijn verhaal had gedaan, werd op Teletekst vermeld dat Siemerink kandidaat was de weggestuurde coach op te volgen. ,,Dat was gek, want ik had nog geen contact met de bond gehad. Ik was er ook niet mee bezig. Mijn vrouw was net bevallen van ons tweede kind. Alle toeters en bellen rinkelden in Nederland, maar ik wist van niks.”

Het leek er op dat de vacature van Davis Cupcoach door de spelers uit de zogenaamde gouden generatie besmet zou worden verklaard. Siemerink: ,,Ik volgde alles als een buitenstaander. Ik heb, ook privé, een goede relatie met Tjerk, maar soms is het beter niet alles te weten. Als televisiecommentator had ik dat ook, ik wilde onafhankelijk blijven. Ik heb nooit gemerkt dat oud-spelers solidair waren met Tjerk. Nadat ik door de bond benaderd was, belde ik Tjerk. Hij vond het juist fijn dat ik het werd. Letterlijk zei hij: dan weet ik zeker dat er niet een of andere koekenbakker gaat zitten.”

Siemerink wordt coach op een moment dat het Nederlands tennis in een vacuum zit. Er gaapt een kloof tussen twee generaties. In de voorgaande jaren stond de samenstelling van het Davis Cupteam voor een groot deel vast en daar is nu – bijna twee maanden voor het duel met Groot-Brittannië – geen sprake van. ,,Er is een grote groep spelers en het wordt nog een hele puzzel om een team te formeren. De groep zit dichtbij elkaar.”

Na vijftien jaar maakt Nederland geen deel meer uit van de wereldgroep, waarin de beste zestien landen van de wereld actief zijn. Het doel van Siemerink is terug te keren in die elitegroep. Dat wordt niet eenvoudig, erkent de Noordwijker. ,,De laatste jaren in de wereldgroep profiteerde Nederland vaak van een goede loting. Wij waren een van de zwakste landen en hadden geluk dat we bijvoorbeeld tegen Zwitserland zónder Federer moesten. We staan nu minder in de schijnwerpers, maar dat is geen probleem. Als ik voor de camera’s wil staan, had ik beter aan Dancing on Ice kunnen meedoen.’’

Siemerink, die de huidige technisch directeur en oud Jong Oranjecoach Rohan Goetzke in zijn begeleidingsteam heeft opgenomen, snakt naar de spanning van het winnen en verliezen. Maar hij wil meer doen dan alleen de opstelling maken. ,,Franker kwam pas na aandringen van de spelers naar wedstrijden kijken. Dat is echt nodig en ik ben bereid om met spelers mee te reizen naar toernooien, als zij dat wensen. Een Davis Cupcoach doet meer dan twee weken op de bank zitten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden