Soms heeft een politicus de blues of een carnavalshit nodig

REDACTIE: WILFRIED VAN DER BLES en TEUN LAGAS EN BART ZUIDERVAART

Laat mij uw muzieksmaak horen en ik weet wie u bent." Het is een zin uit het nieuwste en lezenswaardige boek van PvdA'er Ruud Vreeman, oud-partijvoorzitter, oud-vakbondsleider, oud-burgemeester. De titel: 'Hoochie Coochie Man'.

Wie bij Vreeman in de platenkast kijkt, zal muziek vinden van Muddy Waters, Roosevelt Sykes, Little Brother Montgomery en Lightin' Hopkins. Blueshelden van weleer. Nadat Vreeman in 2009 in problemen raakte en vervolgens aftrad als burgemeester van Tilburg, vond hij tijd om een boek te wijden aan de liefde voor zijn favoriete muziek. Daarbij stelde hij de vraag: in hoeverre heeft de blues mijn leiderschap beïnvloed?

Vreeman: "De noten van de blues zijn niet perfect. De mens is niet perfect. Zelfs de blueszangers niet." En Vreeman evenmin. Twee grote crises maakte hij mee in zijn lange carrière: de eerste keer was hij 35 en kwam hij in aanvaring met de top van de industriebond. De tweede keer was hij 62 en burgemeester van Tilburg, toen het niet volledig informeren van de gemeenteraad hem fataal werd.

"Blueszangers hebben vaak te maken gehad met geweld", schrijft Ruud Vreeman, "en ze belandden in de gevangenis. Waarna ze herrezen door hun talent: de blues." De geboren Zwollenaar herkent zich wel in de lijdensweg die blueszangers soms hebben moeten doorstaan. Een crisis doet op het moment zelf pijn, schrijft hij, maar biedt ook nieuwe perspectieven. Het conflict bij de industriebond 'werkte bevrijdend'. Niet veel later werd hij voorzitter van de vervoersbond. De aftocht in Tilburg bracht Vreeman rust. En dit boek. "Soms moet je vallen om het goud te zien liggen."

Gelegenheidszanger
Muziek en drama gaan hand in hand. Toen Jolande Sap een jaar geleden na haar gedwongen vertrek als fractieleider van GroenLinks thuis kwam te zitten, greep ze naar de cd-speler. In 'Pauw en Witteman' vertelde ze vorige week dat muziek noodzakelijk was om haar emoties te kunnen uiten: U2, Frank Zappa, Percy Sledge.

Sommige politici verwerken hun verdriet met minder tranen. Neem Hilbrand Nawijn, de man die niet meer alleen als voormalig advocaat en oud-minister door het leven gaat, maar ook als 'gelegenheidszanger'. Na zijn avontuur bij de Lijst Pim Fortuyn reed hij naar de tv-studio van SBS6 om in het tv-programma 'So You Wannabe A Popstar' op te treden. Zijn vrouw vond immers dat hij goed kan zingen. Hilbrand kreeg wekenlang de slechtste score van de jury, maar de kijker liet hem uit sympathie en medelijden keer op keer overleven. Daarop sprak de Zoetermeerder: "Het volk staat achter me en dat telt".

Niet subtiel genoeg
Iemands muzieksmaak zegt veel over zijn karakter. Vorig jaar vertelde SGP'er Geert Schipaanboord (destijds kandidaat-Tweede Kamerlid) in het christelijke familieblad de Gezinsgids dat hij van orgel houdt. "Wat dat over mijn karakter zegt? Ik houd niet zo van gefluister in een hoekje en voor een viool ben ik niet subtiel genoeg." Partijgenoot en Kamerlid Roelof Bisschop: "Het koor. Misschien omdat ik ervan geniet in teamverband dingen te doen." En partijleider Kees van der Staaij: "Piano. Wat dat betekent, weet ik niet. Misschien dat eenvoudig en goedgekozen spel mij soms meer vreugde kan geven dan grootse meeslepende composities."

Laat Ruud Vreeman het niet horen.

Zingende politici
Arno Rutte

Sabine Uitslag

Annemarie Jorritsma

Co Verdaas

Henk Westbroek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden