'Soms heb ik geluk: vorig jaar won ik een fijn prijsje bij de postcodeloterij net toen ik krap zat'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Marjolein Jacobs (59)
Burgerlijke staat: solist, 1 dochter (31)

Beroep: thuisvrouw

Inkomen: ongeveer 1400 euro netto per maand

Vaste lasten: ongeveer 1100 euro netto per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Mijn vader raakte invalide tijdens de Tweede Wereldoorlog. We moesten rondkomen van de uitkering die hij kreeg als burger oorlogsslachtoffer. Er was altijd geldgebrek, maar ik heb mijn jeugd niet als armoedig ervaren. Het waren ongelooflijke levenskunstenaars, mijn ouders, die ons opvoedden met het idee: waar een wil is, komt een weg. Mijn moeder was van heel goeden huizen en omdat ze beneden haar stand trouwde, is ze onterfd. Als kind snapte ik haar keuze niet goed. Nu wel. Ze was smoorverliefd, wat moest ze met dat geld? Ze wilde haar vrijheid behouden, haar eigen leven leiden."

Bent u een spaarder of lener?

"Ik ben zeker geen lener. Als we vroeger Monopoly speelden, hief mijn vader zijn vinger: 'er wordt niet geleend!' Geld opzij zetten lukt me niet. Ik heb een WAO-uitkering, ik ben volledig afgekeurd. De wereld gaat te rap voor mij, ik kan niet snel werken, concentratie is een probleem. Ik kan wél heel zuinig zijn. En af en toe heb ik geluk. Toen ik vorig jaar krap zat, won ik pardoes een fijn bedrag in de Postcodeloterij. Het was trouwens dubbele mazzel: ik had per ongeluk drie loten gekocht in plaats van eentje."

Wat merkt u van de crisis?

"Ik zorg dat ik genoeg afleiding heb. Ik verveel me nooit. Mijn huis staat open voor mensen die willen komen logeren. Een nachtje, of langer. Ik vraag een onkostenvergoeding. Het is me niet om het geld te doen, maar om de ontmoeting."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Elke maand mag ik van mezelf voor maximaal tweehonderd euro aan biologische levensmiddelen besteden. Mijn schoonzoon bakte op mijn verjaardag pannenkoeken voor zo'n zeventig man. Het meel, de eieren, het spek - op alles zat het Demeter-keurmerk.

De boodschappen sloegen een stevig gat in mijn begroting, maar ik wil melk van een koe die volop de ruimte heeft en haar horens mag houden."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Ik slaap goed sinds ik een paar jaar geleden het huis kocht dat ik al jaren huurde.

Het is mijn alles.

Ik ben er altijd - geld om op vakantie te gaan heb ik niet. En zolang ik de hypotheek betaal, kan niemand me eruit zetten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden